Pitanje dodeljivanja datuma Srbiji za pristupne pregovore sa Evropskom unijom otvara mnogo važniji i suštinski problem, a to je da li je u državnom, nacionalnom i ekonomskom interesu Srbije da bude članica EU.

Gledano istorijski, nije prvi put da Srbija umesto u sebe i svoje snage nadu polaže u nekog drugoga ko treba da joj omogući bolju, mirniju i izvesniju budućnost. Najpre je to bila Jugoslavija, pa potom jugoslovenski komunizam, koji su se raspali u krvi građanskog rata. Kada je Srbija posle potrošenog gotovo jednog veka na razne državne saveze ponovo postala samostalna država, ona nije prigrabila šansu da započne državni život koji se isključivo oslanja na srpske državne i nacionalne interese oličene u političkoj i vojnoj neutralnosti.

Ni otvoreno poniženje koje je EU priredila Srbiji 2008. godine, kada je uz podršku NATO trupa u Pokrajini i političko tutorstvo EU jednostrano i protivpravno proglašena nezavisnost lažne države Kosovo, nije bilo dovoljno da se Srbija otrgne iz pogubnog zagrljaja EU.

Isto tako ni strahovita ekonomska kriza koja pogađa EU u celini, a posebno pojedine njene delove, nije vlastima u Srbiji otvorila oči da zemlju usmere prema životu koji omogućava politička neutralnost. Naprotiv, kako je kriza podrivala same temelje EU, tako se vlast Srbije sve jače zaklinje da nikada neće skrenuti sa ovog po državu samoubilačkog puta.

Kada je govoreno da poput Norveške ni Srbija ne treba da bude članica EU, vlast je gorljivo objašnjavala da Norveška ima naftu i da nije dobro porediti Srbiju i Norvešku. Danas kada je Island prekinuo evropske integracije i posvetio se sebi i svojim interesima, vlast ignoriše i potpuno prećutkuje ovu informaciju.

Prethodni režim je na trijumfalan način slavio dobijanje kandidature, a od kada smo postali zemlja kandidat za ulazak u EU, svakoga dana se sve gore i teže živi u Srbiji. Vlast je govorila da kandidatura znači brojne investicije i nova radna mesta, dok je istina da je od tada na hiljade radnih mesta zatvoreno i da se neumitno približavamo opštoj ekonomskoj propasti.

Jalova propaganda sadašnje vlasti da će datum doneti bilo kakvu korist Srbiji predstavlja novu mračnu iluziju čija će cena biti strahovito bolna za zemlju i narod. Vlast preti EU da neće sprovesti briselske sporazume ako joj Brisel ne udeli datum. Ova pretnja najbolje govori koliko su ovi sporazumi u nacionalnom i državnom interesu Srbije. Ozbiljne države trguju tako što nešto daju za sličnu vrednost koju dobijaju. A vlasti Srbije trguju tako što neprocenjivu vrednost koju predstavlja Kosovo za naš državni i nacionalni identitet daju zarad ništavila koje se zove datum.

Kako na nas kao državu koja je spremna da zarad datuma ubije svoje državne institucije gleda EU? Nema sumnje da samo neprijatelj, a ne partner i prijatelj, može sa odobravanjem gledati na samouništavanje vlastite države. Srbija će plaćati strašnu cenu zabludi da je EU naš put. I pitanje je koja je cena veća i bolnija, da li ona koju smo platili zbog jugoslovenskog komunizma, ili ova koju ćemo platiti zbog iluzije o EU.

Za Danas pišu i…

Sutra: Srbijanka Turajlić.

Subota: Ivica Dačić.

Ponedeljak: Maja Bobić.

Utorak: Čedomir Jovanović.

Sreda: Goran Svilanović.

Četvrtak: Dragan Đilas.

Petak, 28. jun: Aleksandar Vučić.

Zašto smo pokrenuli ovaj serijal

Dnevni list Danas će zaključno sa 28. junom objavljivati ekskluzivne autorske tekstove ključnih srpskih političara, čelnih ljudi nekih od najvažnijih državnih institucija i istaknutih predstavnika civilnog društva na temu „Zašto je datum (početka pregovora o pristupanju EU) važan za Srbiju“.

U susret odluci EU o novoj fazi evropske integracije Srbije, ovo je naš skroman pokušaj da se javni diskurs o famoznom datumu racionalizuje, da umesto melodramatične histerije bacimo novo, jasno svetlo na važnost pregovaračkog procesa – strukturnog reformisanja svih oblasti države i društva kroz usvajanje i punu primenu pravnih tekovina EU, sa ciljem da od Srbije izgradimo uređenu, modernu, demokratsku zemlju, zasnovanu na standardima i vrednostima ujedinjene Evrope.

Dnevni list Danas zagovara otvorenu javnu debatu o svim pitanjima važnim za državu i društvo u Srbiji, pa i o njenom evropskom putu. Zbog toga u ovom serijalu objavljujemo i stavove koji datum i pregovore sa EU posmatraju sa mnogo skepse. N. T.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari