Evropski parlament poziva Evropski savet da u martu odobri Srbiji status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji „pod pretpostavkom da će srpske vlasti dotle ispuniti uslove, utvrđene na zasedanju lidera EU u decembru 2011“, navodi se u nacrtu rezolucije, o kojem će danas u Briselu raspravljati Spoljnopolitički odbor EP.

U tom dokumentu se vlada u Beogradu poziva na dodatno angažovanje u dijalogu s Prištinom, a upozorava se i da u Srbiji postoji povezanost političkih stranaka i tajkuna, kako bi se održala sistemska korupcija.

Evropski parlament, piše u nacrtu rezolucije, smatra da bi, s obzirom na mišljenje Evropske komisije iz oktobra 2011, pregovori o prijemu Srbije „trebalo da počnu što pre, čime bi se pokazala predanost Evropske unije perspektivi te zemlje za ulazak u EU“. Jer, kako je naglašeno, EP „smatra da su ostvareni ključni prioriteti na koje je EK ukazala u mišljenju, i da se nastavljaju reforme“ u Srbiji.

Prema nacrtu rezolucije, EP poziva vlasti u Beogradu da iskoriste vreme do zasedanja Evropskog saveta početkom marta „za delatno angažovanje u dijalogu s Prištinom, da bi u potpunosti primenile postignute dogovore i da se nađu rešenja za puno učešće Kosova u regionalnoj saradnji, uključujući trgovinu“.

Evroposlanici, piše u nacrtu, pozdravljaju napredak u suzbijanju korupcije, ističući odluke Ustavnog suda Srbije o sprečavanju sukoba interesa. Oni međutim napominju da postoje „povezani interesi političkih stranaka i tajkuna da održe sistemsku korupciju – što je opšti problem u regionu“.

U predlogu rezolucije se od vlasti Srbije traži jačanje državnih tela za bitku protiv korupcije i podvlači da „je istinska vladavina zakona nužna za privlačenje stranih investicija i brži prelazak ekonomije na slobodno tržište“. „Postojanje monopola s tim u vezi ozbiljno narušava taj prelazak“, ocenjuje se u dokumentu EP i poziva vlada u Beogradu da i dalje donosi mere za ukidanje tih monopola, i za olakšavanje osnivanja malih i srednjih preduzeća.

Takođe se ukazuje na „mnoge nepravilnosti, posebno u privatizaciji i javnim nabavkama“, traži se tačno utvrđivanje javnog vlasništva da bi se „obezbedilo sigurno i predvidivo poslovanje“ i predočava se nužnost „nastavka restitucije privatne imovine i da se spreči da privatni interesi otuđe javna dobra“.

Evropski parlament bi novu rezoluciju o Srbiji, posle još dve rasprave, trebalo da usvoji na plenarnom zasedanju početkom marta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari