Odbornici četiri skupštine opštine severnog Kosova održaće danas u Zubinom Potoku zajedničku sednicu na kojoj će se odrediti prema zahtevu Kfora da se međunarodnim vojnim snagama omogući slobodno kretanje. Sednica je zakazana za 11 časova, a u 14 časova predsednici opština imaće sastanak s predstavnicima Kfora.


Srbi najavljuju da će misiji NATO ponuditi „kompromisno rešenje“ – da barikade na prelazima Jarinje i Brnjak i saobraćajnicama, kao i u Kosovskoj Mitrovici, ipak ostanu, a da se snagama Kfora omogući da prolaze kroz njih, kako bi se normalno snabdevali i komunicirali. Ipak, ako bude pokušaja da vojska transportuje kosovske službenike na administrativne prelaze, Srbi će pokušati da se tome suprotstave.

Kfor je akcije uklanjanja barikada, ukoliko ih građani sami ne sklone, najavljivao prvo za nedelju, 16. oktobar, a onda i za juče, ali ih je oba puta odložio kako bi se s predstavnicima Srba došlo do rešenja koje bi isključilo upotrebu nasilnih sredstava.

„Na današnjoj sednici ćemo, između ostalog, razgovarati o zahtevu Kfora da komunicira sa svojim vojnicima na prelazima. Njihov zahtev nije uklanjanje barikada, već slobodno snabdevaje vojnika“, kazao je predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić.

Ipak, trupe misije NATO testirale su juče na više lokacija na severu KiM volju srpskih demonstranata. Prema izveštajima s lica mesta, konvoj od 11 vozila Kfora stigao je u prepodnevnim satima do barikade kod sela Zupče, u opštini Zubin Potok, kako bi stigao do prelaza Brnjak. Srbi se s tim nisu saglasili i odmah potom su predsednik te opštine Slaviša Ristić i nemački potpukovnik Klaus Glad održali sastanak, na kojem su se dogovorili da se konvoj vrati u bazu, a da Kfor odustane od sličnih pokušaja dok se ne završi za danas zakazana sednica četiri skupštine opština.

Potom, oko 14 časova, vojnici su na mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici zatražili od Srba da propuste njihov konvoj ka prelazu Jarinje, na šta su im Srbi, među kojima je bio i predsednik te opštine Krstimir Pantić, poručili da će barikadu ako treba braniti i telima, ali da će sve puteve na severu KiM osloboditi za saobraćaj čim se s Jarinja i Brnjaka povuku kosovski službenici. Vojnici su potom odustali.

Državni sekretar Ministarstva za KiM Vlade Srbije Oliver Ivanović, koji je juče bio u severnoj Mitrovici, izrazio je uverenje da Kfor neće pokušati silom da ukloni barikade. „Treba da se postigne dogovor da Kfor neće transportovati kosovske carinike, da neće dozvoliti naoružanim jedinicama da dođu na sever Kosova, kao i da neće asistirati Euleksu u dovođenju predstavnika kosovskih institucija“, rekao je Ivanović novinarima na barikadi na mostu u Mitrovici.

Dodikov izaslanik

Emil Vlajki, zamenik predsednika Republike Srpske, obišao je juče Srbe na barikadama na severu KiM. „Vaš moral se ne može slomiti, ali ako to nešto znači i ako to bude trebalo, staćemo svi na barikade, pa ćemo videti šta će biti“, poručio je on.

Masa na barikadama

U iščekivanju prolaska vozila Kfora ka administrativnim prelazima, Srbi sa severa Kosova juče su se okupljali u velikom broju na barikadama u Zupču, Leposaviću, Rudaru i na glavnom mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, gde ih je bilo oko dve hiljade. Slična situacija biće i danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari