Poslanici srpskog i kosovskog parlamenta koji su tokom vikenda učestvovali na okruglom stolu u Prištini konstatovali su da je potrebno formirati neformalnu parlamentarnu grupu, ističući da je uprkos razlikama u stavovima nužan razgovor jer to može da doprinese rešavanju problema građana. Izvori Danasa iz Beograda i Prištine preciziraju da bi se ta grupa zvala „Prijatelji normalizacije“ i bila bi sastavljena od poslanika obe skupštine.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Skup u Prištini organizovao je Savet za inkluzivno upravljanje kako bi se poslanicima dala prilika da razmene iskustva i ideje u vezi sa međusobnom saradnjom, čiji je cilj rešavanje otvorenih pitanja i poboljšanje odnosa dva društva. Poslanik SNS u Skupštini Srbije Krstimir Pantić izjavio je da su parlamentarci imali različita shvatanja normalizacije odnosa, ali da je razgovor neophodan.

– Mi insistiramo na tome da Kosovo nije nezavisna država, a Albanci da su proces normalizacije zaokružili i bojim se da tu nema mnogo prostora za kompromis – ocenio je Pantić, preneli su pojedini mediji.

Poslanik SPS Branko Ružić konstatovao je da „kosovsko društvo ima mnogo toga da nauči od srpskog društva“. „Razmena mišljenja na tolerantan način između parlamentaraca sa Kosova i iz Srbije je nešto što krasi ove skupove i doticanje onih tema koje su od životne važnosti za građane“, ukazao je Ružić.

Poslanik Demokratskog saveza Kosova u kosovskom parlamentu Sadri Ferati istakao je da „danas imamo veću ambiciju da formiramo neku grupu za saradnju kako bismo uvek radili na temama i napretku, da više ne čekamo da nam dođe neka organizacija sa svojim dnevnim redom nego da mi unapred sve dogovorimo i da vidimo kako možemo da doprinesemo“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari