Gotovo sve desničarske opozicione partije iz Srbije, barem kako tvrde za Danas, imaju veoma razvijenu saradnju sa Rusijom i tesne odnose sa ruskim strankama. Srpska narodna partija Nenada Popovića i Treća Srbija sarađuju sa vladajućom Jedinstvenom Rusijom, koja važi za partiju desnog centra, radikali imaju sporazum sa levičarskom Pravednom Rusijom, dok DSS ovih dana razgovara sa ruskim partijama i leve i desne orijentacije.

U Srpskoj narodnoj partiji ističu za Danas da održavaju intenzivne odnose sa sveruskom vladajućom političkom partijom Jedinstvena Rusija. Prema njihovim rečima, pre dve nedelje predsednik Nenad Popović zvanično je primio u sedištu SNP u Beogradu istaknute funkcionere Jedinstvene Rusije (JR) Konstantina Kosačova, predsednika odbora za spoljnu politiku Saveta Federacije Rusije, kao i Valerija Rjazanskog, predsednika odbora za socijalna pitanja Saveta Federacije Rusije.

„S druge strane, pre dva dana je u Moskvi održan sastanak predsednika SNP Nenada Popovića sa predsednikom Centralnog izvršnog komiteta JR Maksimom Rudnevim. Na pomenutim sastancima razmatrana su pitanja unapređenja saradnje dve partije, razmene iskustava i obuke u oblasti sprovođenja predizbornih kampanja, jačanje regionalne i lokalne međupartijske saradnje, kao i saradnja u oblasti penzione i omladinske politike“, napominju u SNP.

Kako dodaju, Popović se pre dva dana u Moskvi sreo i sa ministrom poljoprivrede Ruske Federacije Nikolajem Fjodorovim, sa kojim je razgovarao o načinima za povećanje izvoza srpskih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u Rusiju. Uskoro se, kažu, očekuje zvanično potpisivanje sporazuma o saradnji SNP i Jedinstvene Rusije.

Funkcionerka SRS Vjerica Radeta kaže za Danas da radikali imaju tradicionalno dobre odnose sa Rusijom i da su zalažu za razvijeniju saradnju sa Ruskom Federacijom. Ona dodaje da SRS ima sporazum sa partijom Pravedna Rusija o saradnji, kao i da imaju dobre političke odnose sa sve četiri frakcije u Rusiji. „U Rusiji je formiran i Komitet za odbranu Vojislava Šešelja, u kojem su predstavnici svih političkih partija iz Ruske Federacije. Predstavnici Pravedne Rusije dolazili su u Beograd na naše naučne skupove posvećene Šešelju dok je bio u Tribunalu“, napominje Radeta.

Predsednik Treće Srbije Miroslav Parović navodi za Danas da imaju dobre odnose sa nekoliko stranaka, organizacija i istaknutih pojedinaca iz Rusije. Od stranaka sarađuju sa Jedinstvenom Rusijom i Rodinom. Takođe sarađuju sa Mladom Gardom, koja je najveća omladinska organizacija u Rusiji, a ujedno su jedni od pokretača Balkansko-Crnomorskog foruma i imaju, kako kaže, odlične odnose sa Vladom Republike Krim.

„Preko Fondacije Dostojanstvo, iza koje kao stranka stojimo, sarađujemo sa Fondom Gorčakov, koji je osnovalo Ministarstvo spoljnih poslova Rusije i sa ponosom mogu reći da je Fondacija jedina organizacija na Balkanu koja je ove godine dobila sredstva za zajednički projekat sa Fondom Gorčakov“, naglašava Parović.

Njihova saradnja je, dodaje, pre svega u oblasti zajedničkog interesa Srbije i Rusije, a trenutno je ključno pitanje gasnog koridora od Bosfora do srednje Evrope i rade na tome da ruski gas u Evropu ide preko Srbije. „Takođe, radimo na ojačanju poslovnih veza naše dve zemlje. Naravno, sve bazirano na tradicionalno dobrim odnosima naša dva naroda“, objašnjava lider Treće Srbije.

Predsednica DSS Sanda Rašković Ivić nedavno je boravila u Rusiji, gde je tokom dva i po dana imala razgovore sa predstavnicima Ministarstva spoljnih poslova, Ruskim institutom za strateška istraživanja, Organizacijom dogovora o kolektivnoj bezbednosti, Ruskom akademijom nauka, parlamentarnim strankama i to uglavnom levice, kao i medijima. Od partija, kako je rekla, sastala se sa predstavnicima Komunističke partije i Pravedne Rusije, a za mesec dana planiran je sastanak sa predstavnicima Jedinstvene Rusije u Moskvi.

„Kada sam Ciprasu čestitala na pobedi, rekla sam da danas više nema desne i leve Evrope, nego ima suverenistike i vazalne Evrope. Naprosto imala sam potrebu da DSS predstavim i tom delu ruske političke scene. Na sastanku sa Pravednom Rusijom rodila se ideja i o sporazumu o saradnji, o čemu će se odlučivati na predsedništvima obe stranke. Oni su stranka levog, a mi desnog centra, ali smo na istom fonu što se tiče antiglobalističke politike, što je sada najvažnije“, objasnila je Rašković Ivić svoj susret sa ruskim levičarskim partijama.

I vladajuće stranke podeljene

Srpska napredna stranka, kao stranka desnog centra, ima potpisan sporazum od 2010. sa Jedinstvenom Rusijom, iz koje je Vladimir Putin. Potpisivanjem sporazuma o saradnji dve stranke su ojačale i unapredile, kako su tada istakli, već postojeće dobre odnose. S druge strane, SPS kao levičarska partija logično ima saradnju sa Pravednom Rusijom, čijem je kongresu ranije prisustvovao i sam lider socijalista Ivica Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari