U ponedeljak, 4. avgusta, navršava se prvih 100 dana rada Vlade Srbije, formirane nakon vanrednih parlamentarnih izbora održanih 16. marta ove godine.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će za prvih 100 dana rada biti ispunjeno sve ono što je najavio u svom ekspozeu za skupštinskom govornicom prilikom izbora aktuelne vlade, „sve od A do Š“. Najveća vladajuća partija SNS, takođe, najavila je nedavno da će 3. avgusta održati manifestaciju na kojoj će pokazati sve rezultate rada Vlade. I dok ministri pripremaju svoje zvanične izveštaje, Danas ih je pitao koje su to tri ključne stvari urađene za prethodna tri meseca. Nisu odgovorili svi, a koji nisu videćete i sami u odgovorima.

Jadranka Joksimović, ministarka bez portfelja zadužena za evrointegracije

– Moj kabinet i Kancelarija za evropske integracije koja obavlja poslove stručne koordinacije, pravovremenom i ažurnom reakcijom, uspeli smo da obezbedimo još pre donatorske konferencije 80 miliona evra bespovratnih sredstava. Dobar deo sredstava bilateralnih donacija obezbedili smo u koordinaciji NIPAK (ja) i kancelarije, a mojom inicijativom smo aplicirali za Fond solidarnosti EU još krajem maja da na vreme pripremimo zahtevnu aplikaciju, čime ćemo obezbediti dodatnih 40-50 miliona bespovratne pomoći.

– Inicirala sam brojne susrete sa kolegama iz zemalja EU, u cilju ubrzanja dinamike pregovora i što skorijeg otvaranja poglavlja.

– Potpisala sam prvi put finansijski sporazum IPA 2013 u iznosu od 145 miliona evra za strukturne reforme kojim će se po prvi put sredstvima EU upravljati od institucija Srbije. Do 31. jula biće usvojen i Nacionalni program za usvajanje pravnih tekovina EU.

Rasim Ljajić, Ministarstvo trgovine, telekomunikacija i turizma

– Usvojeni su Zakon o zaštiti potrošača, izmene i dopune Zakona o elektronskim komunikacijama i Zakona o poštanskim uslugama. Usvojen je i Predlog zakona o izvozu i uvozu naoružanja i vojne opreme.

– U procesu digitalizacije proširena je inicijalna mreža koja trenutno pokriva 85 odsto stanovnika Srbije. Donet je i Pravilnik o prelasku sa analognog na digitalno emitovanje TV signala, kojim se definiše da će proces digitalizacije biti okončan i pre 17. juna 2015.

– Potpisani ugovori o obnovi tvrđave Golubac i o izgradnji sistema za vodosnabdevanje na Srebrnom jezeru kod Velikog Gradišta.

Srđan Verbić, Ministarstvo prosvete i nauke

– Urađen Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju i upućen Vladi na usvajanje.

– Potpisan Sporazum o učešću Srbije u okvirnom programu za istraživanje i inovacije Horizont 2020.

– Uspešno realizovan završni ispit u osnovnom obrazovanju.

Zlatibor Lončar, Ministarstvo zdravlja

– Jedan od najvažnijih rezultata rada Ministarstva zdravlja jeste rad na smanjenju listi čekanja, napravljena je jedinstvena lista čekanja, imenovani su koordinatori, koji su sačinili predloge kako da se problem prevaziđe, a prve rezultate očekujemo već do kraja godine.

– Olakšani su i uslovi za upućivanje lekara na specijalizaciju i užu specijalizaciju.

– Pokrenut je i projekat rekonstrukcije četiri klinička centra u Srbiji.

Vanja Udovičić, Ministarstvo omladine i sporta

– Sve pripremljeno za početak transformacije i profesionalizacije klubova, ostaje da Vlada donese konačnu odluku.

– Završeni zakoni o sportu i o antidopingu i Strategija razvoja sporta u Srbiji, a započete izmene zakona o mladima.

– Raspisani konkursi za dodelu nagrada u srednjim školama i za doktorske i master studije u inostranstvu. Organizovani i volonterski kampovi za pomoć u opštinama nastradalim u poplavama.

Aleksandar Antić, Ministarstvo energetike i rudarstva

– Nacrt Zakona o energetici i polazni elementi za rekonstruisanje Srbija gasa, koji su na usaglašavanju sa Energetskom zajednicom i Evropskom komisijom.

– Tokom poplava sačuvani ključni proizvodni objekti (TENT I Kostolac) i pored katastrofe koja je zadesila našu zemlju očuvana je energetska stabilnost.

– Niz mera koje su dovele do početka proizvodnje uglja u Kolubari nakon poplava, koja je trenutno dostigla nivo od 50.000 tona dnevno.

Dušan Vujović, Ministarstvo privrede

– Uspešno okončani pregovori sa sindikatima koji su doveli do regulisanja zdravstvenih knjižica odnosno zaštite za sve radnike preduzeća u restruktuiranju, i njihove porodice.

– Urađen i od strane vlade, sindikata i međunarodnih organizacija podržan Predlog zakona o privatizaciji.

– Uspešno okončan Predlog izmena zakona o stečaju.

Bratislav Gašić, Ministarstvo odbrane

– Kao najvažnije bih izdvojio angažovanje naših pripadnika tokom katastrofalnih poplava. Nastavili smo sa raščišćavanjem i asanacijom terena, a i dalje postavljamo pontonske mostove i rekonstruišemo manje puteve, gde je to moguće.

– Realizovali smo vežbe Grom 2014, Plavi odgovor 2014, Platinasti vuk 2014 i združenu vežbu Ravanica 2014.

– Ove godine više od 500 pripadnika Vojske Srbije biće angažovano u mirovnim misijama.

Nikola Selaković, Ministarstvo pravde

– Ministarstvo pravde je predložilo osam pravosudnih zakona, koje je nakon toga usvojila Narodna skupština.

– Otvorene su dve nove Kancelarije za alternativne sankcije, tako da danas u Srbiji radi njih 17, a cilj ministarstva je da se u Srbiji do kraja godine otvori još osam novih.

– Posle 40 godina Beograd će dobiti novu zgradu suda u koju će biti smešteno parnično odeljenje Prvog osnovnog suda. Radovi na nekadašnjoj zgradi Aeroinženjeringa su završeni, a početak rada suda planiran je za 1. septembar.

Nebojša Stefanović, Ministarstvo unutrašnjih poslova

– Prvih 100 dana rada obeležile su katastrofalne poplave u kojima su pripadnici MUP dali svoj maksimum kako bi svaki život bio sačuvan i kako bi se sprečile još veće posledice.

– Smenjeni su pojedini načelnici uprava koji nisu imali zadovoljavajuće rezultate u svom radu, pre svega u borbi protiv trgovine narkoticima. Značajno su smanjeni i celokupni troškovi u Ministarstvu.

– Radimo i na novom zakonu o policiji koji bi trebalo da uvede karijerno napredovanje.

Zorana Mihajlović, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

– Posle dve decenije dobili smo dozvolu za direktne letove sa SAD.

– Ubrzali smo realizaciju infrastrukturnih projekata koji već godinama kasne: Žeželjev most, deonica Ub-Lajkovac, isplatili avans kineskom partneru, što je bio uslov za početak radova na deonicama Obrenovac-Ub i Lajkovac-Ljig.

– Započeli prijeme opština zbog bolje i efikasnije komunikacije Vlade sa lokalnim samoupravama.

Ivica Dačić, Ministarstvo spoljnih poslova

– Niz susreta sa zvaničnicima EU i učešće na brojnim evropskim i regionalnim skupovima.

– Na bilateralnom planu ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je u Beogradu bio domaćin visokim zvaničnicima 17 zemalja, a iskoristio i svojih 12 putovanja na međunarodne skupove za niz bilateralnih susreta.

– Na multilateralnom planu su nastavljene intenzivne pripreme za predsedavanje OEBS-om 2015. godine. Ministar Dačić je 15. jula predstavio prioritete budućeg srpskog predsedavanja u Stalnom savetu OEBS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari