Berlin, Minhen, Beograd – Šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer bi mogao prilikom današnje posete Beogradu da donese poruku o „minimumu uslova“ iz Briselskog sporazuma koje bi trebalo ispuniti kako bi se otvorila prva poglavlja u pregovorima o pristupanju Srbije EU, ali to ne znači da će se govoriti o „novim uslovima Nemačke“, kažu za Danas nezvanično izvori iz diplomatskih krugova, komentarišući tvrdnje pojedinih srpskih medija da će Štajnmajer preneti sagovornicima u Beogradu listu novih uslova kancelarke Angele Merkel koje Srbija mora da ispuni pre pridruživanja Uniji.

Sagovornici Danasa ne očekuju da će nemački zvaničnik izaći u javnost sa bilo kakvim oštrim zahtevima, „ali to ne znači da neće izreći primedbe na spore pomake u implementaciji Briselskog sporazuma“. Kako preciziraju, Bundestag je rekao svoje uslove još polovinom prošle godine i „to nije nikakva novost“. Oni podsećaju da je šefica tima Srbije za pregovore sa EU Tanja Miščević još u septembru otvoreno o tome govorila, a ponovila nedavno kada su se pojavile spekulacije o „novim nemačkim uslovima“.

„Treba imati na umu da je Bundestag imao uslove i za otvaranje pregovora Srbije sa EU, ali su oni otvoreni iako nisu svi uslovi bili ispunjeni, odnosno kada se pokazao pozitivan politički trend u pregovorima Beograda i Prištine i Berlin je dao zeleno svetlo. Takođe, ne treba zaboraviti da je Štajnmajer funkcioner nemačke Socijaldemokratske partije, pa zato ima blaže stavove od konzervativaca koje predvodi kancelarka Merkel u vezi sa procesom proširenja EU i evropskom integracijom Srbije. U tom kontekstu, interesantno je da je premijer Vučić javno govorio o junu kao mogućem datumu za otvaranje poglavlja, a on retko licitira sa datumima i ne daje optimistične izjave ako nema konkretan razlog“, zaključuju predstavnici diplomatskih krugova.

Johana Dajmel, zamenica direktora nemačke Asocijacije za Jugoistočnu Evropu, komentariše za Danas da Štajnmajer „u džepu ima“ nekoliko tema koje će razmatrati sa zvaničnicima Srbije.

„Ukrajinska kriza i dogovor postignut u Minsku će zasigurno biti jedno od pitanja o kojima će se razgovarati, imajući u vidu činjenicu da Srbija kao predsedavajuća OEBS-u igra važnu ulogu. Takođe, evropska integracija Srbije i otvaranje prvih poglavlja će svakako biti značajan segment sastanaka. U tom kontekstu, biće osvrta na takozvanih 11 uslova koje je Nemačka naglasila još ranije, kao i na sprovođenje već postignutih sporazuma u pregovorima Beograda i Prištine“, ukazuje sagovornica Danasa.



 



 

Poruka prijateljstva

Šef nemačke diplomatije je u razgovoru za Tanjug kazao da u Beograd dolazi sa porukom da Nemačka ostaje „iskren i pouzdan partner Srbiji“ na njenom putu ka EU. On je istakao da nemačka vlada nije govorila o međunarodno-pravnom priznavanju Kosova od strane Srbije kao preduslovu za prijem Srbije u EU. Štajnmajer je podsetio da „Nemačka i evropski partneri očekuju sveobuhvatnu normalizaciju odnosa Srbije i Kosova u obliku pravnoobavezujućeg sporazuma“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari