Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastaće se sutra sa evropskim komesarom za susedsku politiku Johanesom Hanom, koji će boraviti u Beogradu, ali tema njihovog razgovora neće biti platforma o Kosovu koju predsednik priprema, rečeno je Danasu na Andrićevom vencu. Savetnica predsednika Stanislava Pak navodi za naš list da će platforma biti na stolu predsednika vlade Aleksandra Vučića, „jer se radi o unutrašnjoj stvari Srbije“. Odgovor na pitanje kada će se tačno naći na premijerovom „stolu“, međutim, nismo dobili.

Sadržaj druge predsednikove platforme o Kosovu, koju predsednik najavljuje poslednjih sedmica, za sada nije poznat, a kako je Nikolić nedavno najavio, taj dokument je trebalo da se nađe pred premijerom Vučićem „posle prvomajskih praznika“. On je dodao pre nekoliko dana da će se o platformi izjasniti Vlada Srbije, koja će reći da li je taj plan ostvariv, nakon čega će biti poslat u Skupštinu Srbije.

Nije isključeno da jedna od tema sutrašnjeg razgovora predsednika Srbije i evropskog komesara bude i odluka Nikolića da Srbija učestvuje na vojnoj paradi u Moskvi u subotu, 9. maja. Han je o tome prethodno istakao da su srpske vlasti više puta jasno poručile da su im evropske integracije strateški cilj i da je od ključne važnosti da pokažu privrženost evropskim vrednostima i interesima, pogotovo imajući u vidu predsedavanje OEBS-u.

„Moramo biti svesni da je važno kako se potezi Srbije doživljavaju u odnosu na uspostavljanje kredibiliteta zemlje unutar EU i u međunarodnoj zajednici kao celini, tako da sve što može da izgleda kao napuštanje odanosti evropskim vrednostima nije korak u dobrom pravcu“, ocenio je komesar povodom učešća Vojske Srbije u Moskvi.

Kada je reč o putu u Moskvu, a povodom pisanja medija, u kabinetu predsednika Nikolića kažu da nemaju potvrdu o tome da će se Nikolić u Moskvi sresti sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, ali da „nije isključeno“. Predsednik Srbije biće na vojnoj paradi 9. maja, dok će Merkelova, kako je najavljeno, Moskvu posetiti 10. maja kada će sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom položiti venac na Grob neznanog junaka, u čast milionima žrtava Drugog svetskog rata „za koje je Nemačka preuzela odgovornost“.

Istim avionom i za Moskvu

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, prema pisanju medija, na vojnu paradu u Moskvu će putovati istim vladinim avionom „falkon 50“, zbog čijeg se kvara nedavno vratio sa puta za Vatikan. Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović rekla je juče da, što se tiče incidenta u avionu, razume strah i sve što su u tom trenutku osećali putnici u avionu i da ljudski razume reakcije, kao i da shvata što predsednik brani svoje savetnike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari