O statusu, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Kosova ne može se raspravljati. Status Kosova zatvoren je savetodavnim mišljenjem Međunarodnog suda pravde – izjavila je američka državna sekretarka Hilari Kliton juče u Prištini, posle razgovora s kosovskim premijerom Hašijem Tačijem. Ona je ujedno pozvala Beograd i Prištinu da počnu takozvane „tehničke“ razgovore.


– Izjava Hilari Klinton je namenjena prištinskom javnom mnjenju, jer svako tehničko pitanje će se već u sledećem koraku suočiti s pitanjem statusa ľ komentariše za Danas Oliver Ivanović, državni sekretar u Ministarstvu za KiM.

Dijalog „nudi priliku Srbiji i Kosovu da reše praktične probleme i prevaziđu prepreke za dobro susedstvo“, ocenila je Klintonova na zajedničkoj konferenciji za novinare s Tačijem. Ona je izjavila da SAD žele da dve strane za pregovarački sto „dođu s planom i da postave osnove za pozitivne dugoročne odnose“ i navela Nemačku i Francusku kao primer nekadašnjih neprijatelja koji sada blisko sarađuju.

– Nadamo se da ćemo u budućnosti moći isto reći o Srbiji i Kosovu – konstatovala je šefica diplomatije SAD, dodavši da u Briselu, poslednjoj stanici svoje evropske mini-turneje, namerava da s predstavnicima EU razgovara o tome kako organizovati dijalog Beograda i Prištine. Klintonova, koja je prethodnih dana posetila i Sarajevo i Beograd, otputovala je sinoć u Brisel, gde će razgovarati sa predsednikom Evropskog saveta Hermanom van Rompejom, visokom predstavnicom Ketrin Ešton i učestvovati na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja članica NATO.

Hašim Tači je, govoreći o „novoj fazi odnosa“ s Beogradom, ocenio da je „vreme za kraj stogodišnjeg sukoba Srbije i Kosova“ i za „saradnju i pogled ka budućnosti“.

– Ubeđen sam da će dijalog Srbije i Kosova biti uspešno zaključen i kulminirati članstvom obe zemlje u EU i NATO… Kosovo je pokazalo volju za dijalogom o praktičnim pitanjima sa Srbijom, kao dijalogu dve države na ravnopravnom nivou“, rekao je Tači.

Oliver Ivanović, međutim smatra da je izjava Klintonove inspirisana očekivanjima javnog mnjenja na Kosovu.

– Pitanje statusa nije moguće izbeći na kraju svake etape pregovora sa zvaničnicima iz Prištine, po bilo kom pitanju. Ne očekujem konstruktivan pristup Prištine u pregovorima koji slede, pre svega, zbog predizbornih tenzija koji su tamo uočljivi – naglašava Ivanović.

Upitan kako razume izjavu Klintonove da će u Briselu zajedno s predstavnicima EU dogovarati načine za početak „srpsko-albanskog“ dijaloga, Ivanović ističe da to znači da će äAmerika imati značajnu ulogu u predstojećim pregovorima, ali da neće u njima direktno učestvovatiô.

Američka državna sekretarka posetila je juče i Gračanicu, gde je razgovarala sa episkopom lipljanskim Teodosijem. Tom prilikom je obećala pomoć Vlade SAD očuvanju srpske kulturno-istorijske baštine na KiM, koja „mora da bude sačuvana za budućnost“, saopštila je Eparhija raško-prizrenska.

„Divno je biti ovde“

Hilari Klinton je iz Beograda otputovala u Prištinu, gde su je srdačno dočekale hiljade ljudi, mašući američkim zastavama dužputa od aerodroma do centra grada i kroz Bulevar Bila Klintona. Kako je izvestio AP, njen automobil zaustavio se na gradskom trgu na kome se nalazi preko tri metra visoka zlatna statua njenog supruga Bila. Izašla je, razgledala statuu, smejala se i pozirala fotoreporterima, mašući okupljenima. „Divno je biti ovde“, rekla je Hilari Klinton, rukujući se s građanima, a zatim je iz male radnje ženske odeće nazvane „Hilari“ dobila na poklon jaknu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari