Nije zagarantovano da će Srbija dobiti status kandidata za članstvo u EU.

Do 9. decembra i odluke Evropskog saveta nije ostalo mnogo vremena, pa ćemo s velikom dozom ozbiljnosti raditi na pronalaženju konkretnih rešenja za prelaze Jarinje i Brnjak, ali i za probleme naših građana na Kosovu i Metohiji, ističe za Danas Borislav Stefanović, šef beogradskog tima za pregovore s Prištinom.

Šta će usvajanje nove skupštinske deklaracije o KiM promeniti u vezi s kosovskom situacijom?

– Ta deklaracija će otvoriti novi prostor Srbiji za očuvanje njenog teritorijalnog integriteta i doprineti nastavku evrointegracija. Takođe, ova deklaracija će obezbediti i konkretnije rešavanje problema građana na KiM.

Da li „crvene linije“ srpske politike ostaju iste?

– Neće biti promena u crvenim linijama naše politike. Mi nikada nećemo priznati nezavisnost Kosova. Ono za šta ćemo se boriti jeste to da izgradimo što bolji položaj za naše građane i regulišemo odnose s Prištinom, koja je veoma inertna i ne želi da dijalog uspe. Ne postoji nikakav ultimatum koji Srbija mora da prihvati.

Kako komentarišete najnovije incidente na Jarinju?

– Poslednji incidenti su veoma štetni i ne deluju u pravcu smirivanja strasti. Potezi Kfora doprinose tome da situacija na severu Kosova i dalje bude nestabilna.

Da li ste u kontaktu sa Robertom Kuperom, posrednikom EU u dijalogu s Prištinom?

– Da, u svakodnevnom sam kontaktu sa gospodinom Kuperom. Zajedničkim snagama radimo na pronalaženju rešenja za Jarinje i Brnjak, kako ne bismo gubili vreme u rešavanju problema građana na severu Kosova.

Vlada danas o KiM

Vlada Srbije trebalo bi na današnjoj sednici da usvoji predlog nove deklaracije o KiM, o kojem bi se Narodna skupština izjasnila verovatno u subotu, 12. decembra. „Uvek očekujem većinu. Ne samo u parlamentu, nego i na izborima“, rekao je juče predsednik Boris Tadić na pitanje novinara da li postoji potrebna parlamentarna većina za usvajanje deklaracije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari