Svečane sednice na kojima će odbornici četiri srpske opštine na severu KiM verifikovati mandate i, u skladu za Zakonom o lokalnoj samoupravi Kosova, položiti zakletvu trebalo bi da se održe danas.

 Reč je o novim većinski srpskim opštinama na severu, koje se prvi put od jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova formiraju u kosovskom sistemu lokalne samouprave. Njihovo formiranje kasni – zbog nesporazuma u vezi sa simbolima na pozivnicama krajem 2013. odloženo je na zahtev Vlade Srbije i EU.

Pozivajući se na Briselski sporazum, novoizabrani gradonačelnici Leposavića, Zubinog Potoka, Zvečana i severne Mitrovice insistiraju na „statusnoj neutralnosti izbornog procesa“, o čemu se juče pregovaralo u Briselu. U vreme zaključenja ovog izdanja našeg lista nije se znalo šta su oficir za vezu Srbije u Prištini Dejan Pavićević, član Upravljačke grupe za formiranje zajednice srpskih opština Ljubo Marić i novi gradonačelnik Zvečana Vučina Janković dogovorili sa zvaničnicima EU.

Dragan Jablanović, novi gradonačelnik Leposavića, izjavio je za Danas da će se svečane sednice održati bez obzira na ishod razgovora u Briselu i da neće biti „reprize“ Gračanice, gde su održane dve konstitutivne sednice. On tvrdi da gradonačelnici na severu KiM „ni po koju cene neće pristati na simbole kosovske države koju ne priznaju“. Na pitanje u čemu je problem sa simbolima, koji tek treba da se odrede posle konstituisanja skupština opština, ako se pristalo na izbore po zakonima te nepriznate države, Jablanović odgovara da je svečana sednica deo izbornog procesa koji je, prema Briselskom sporazumu, statusno neutralan.

„Priština treba da se drži Briselskog sporazuma. Ovo je deo izbornih radnji, koje traju sve do konstituisanje skupština opština, za koje je zakonski rok 15 dana od svečane sednice“, objašnjava Jablanović.

Prema nezvaničnim najavama, sednica u Leposaviću očekuje se u osam sati, u Zubinom Potoku 10, Zvečanu 12, a u severnom delu Kosovske Mitrovice dva sata kasnije. „Još se ne zna kada će se održati sednica u severnoj Mitrovici, jer je zakazano vreme više puta pomerano, niti da li će je biti. Mene niko nije konsultovao, iako je SDP potencijalni koalicioni partner liste Srpska. Ne znam zašto se o pozivnicima i simbolima razgovara u Briselu, valjda o tome treba da se pitamo mi odbornici“, kaže za Danas Oliver Ivanović, lider Građanske inicijative „SDP“. On smatra da je „statusno neutralna sednica besmislica“, a da će odbornici polagati zakletvu po tekstu iz kosovskog Zakona o lokalnoj samoupravi.

Odbornici kosovski Albanci najavili su da neće doći na svečanu sednicu ako na pozivnicama ne budu simboli Kosova.

Rokovi

Zakonski rok od dve nedelje po kom novoizabrani gradonačelnici sazivaju svečanu sednicu istekao je 27. decembra, a 11. januara ističe dvonedeljni rok u kom to mogu da učine najstariji odbornici. Sledeći korak bio bi da do 26. januara sednicu sazove opštinska većina, u protivnom se ponovo ide na izbore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari