Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je sinoć da su učesnici foruma Evropska unija – Zapadni Balkan sinoć konstatovali da je, napretkom Hrvatske u procesu priključenja i hapšenjem haškog optuženika Ratka Mladića, kreiran novi zamah u procesu evropskih integracija država ovog regiona, prenosi FoNet.


File je istakao da je ovaj sastanak bio dobar nastavak prošlogodišnjeg iz Sarajeva. Svi su čestitali Hrvatskoj na napretku da završi pregovore, govorili su o zamahu koji je kreiran hapšenjem Mladića i situaciji posle izbora u Makedoniji, rekao je File. Verujem da kombinacijom ovih elemenata može se očekivati zalet u drugoj polovini ove godine, kada se očekuju izveštaji o napretku, ali i mišljenje o kandidaturi Srbije, istakao je File. Ovaj sastanak je bila prilika da se konkretno obratim ministrima i pozovem ih da mobilišu snage da se sve učini kako bi izveštaji o napretku bili pozitivni, rekao je File. Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton rekla je da je bila privilegija predsedavati sastankom, na kojem je ocenjeno da je bilo značajnog približavanja zemalja Zapadnog Balkana Uniji. „To je težak posao, ali kada postanu članice EU, to će biti još teži rad“, istakla je Ešton. U Luksemburgu je juče, na marginama zasedanja Saveta ministara EU, počeo Forum EU – Zapadni Balkan, koji se održava po „gimnih“ formatu. Delegacija Kosova predstavljena je u skladu sa Rezolucijom 1244 i predvodi je šef Unmik Lamberto Zanijer.

Vuk Jeremić: Striktniji pristup u proširenju EU

„Mislim da ćemo se u vremenu pred nama suočiti sa sve striktnijim pristupom, sa sve pedantnijim insistiranjem na apsolutnoj primeni svih standarda na putu ka pristupanju EU i to na način na koji verovatno drugi pre nas nisu morali da se suočavaju“, rekao je šef srpske diplomatije Vuk Jeremić novinarima u Luksemburgu, prenosi Beta. Jeremić, je ponovio da proširenje EU na zapadni Balkan nije prioritet većine zemalja članica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari