Na sutrašnju konferenciju ministara spoljnih poslova, privrede i ekonomije Zapadnog Balkana u Beograd će doputovati ministri kosovske vlade, Vlade Albanije, a skupu će prisustvovati i Štefan File, odlazeći komesar za proširenje Evropske unije, potvrđeno je Danasu u Prištini, Tirani i Briselu.


Uprkos najavama Ivice Dačića, potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova, o mogućem odlaganju te konferencije zbog političkih tenzija koje su nastale kao posledica incidenta na fudbalskoj utakmici Srbija – Albanija, te odlaganja posete premijera Albanije Edija Rame sa 22. oktobra na 10. novembar, odluka je, pre svega, Vlade Srbije, odnosno premijera Aleksandra Vučića da se sutra u Beogradu sastanu ministri svih zemalja Zapadnog Balkana, kako je ranije planirano.

Ovaj susret ministara spoljnih poslova i ekonomije iz vlada regiona je, naime, dogovoren u Berlinu, 28. avgusta, na Konferenciji o Zapadnom Balkanu, koja se održala na inicijativu nemačke kancelarke Angele Merkel, a uz prisustvo vodećih političara zemalja regiona. Tada je premijer Srbije predstavio zajedničke infrastrukturne projekte koji su podrazumevali saradnju Srbije, Crne Gore, Albanije i Kosova. Reč o izgradnji i povezivanju pruge Beograd – Podgorica – Bar – Skadar – Tirana. Ove saobraćajnice, za koju premijer Srbije zajedno sa premijerima Crne Gore i Albanije, Milom Đukanovićem i Edijem Ramom, tražio finansijsku podršku od Evropske unije, podrazumevaju i uključenje Kosova, koje bi jednim krakom trebalo da se poveže na glavnu prugu.

Format za učesnike iz Prištine

Kako je ranije najavio Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova u Vladi Srbije, „učešće na konferenciji će uzeti i predstavnici privremenih institucija Kosova i Metohije, zbog čega će konferencija biti održana u gimnih formatu, koji podrazumeva obeležavanje učesnika bez državnih obeležja i statusnih odrednica“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari