Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je juče da će policija apsolutno postupiti po poternici za Hašimom Tačijem i uhapsiti ga ukoliko dođe u Beograd.

Ukoliko se pojavi u Beogradu, MUP će postupiti po zakonu i privešće ga pravdi, rekao je Stefanović novinarima posle potpisivanja sporazuma o pristupanju Srbije Mehanizmu civilne zaštite EU, javlja FoNet.

Vlada Srbije nije se na jučerašnjoj sednici bavila mogućim dolaskom šefom kosovske diplomatije Hašimom Tačijem na konferenciju u Beograd 24. aprila, rekli su za Danas izvori bliski Nemanjinoj 11. Kako ističu naši sagovornici, slučaj Tači uopšte nije pomenut. S druge strane, izvori bliski Tačiju, bivšem kosovskom premijeru, ranije su kazali da Beograd treba do kraja sedmice da donese odluku u vezi sa njegovim dolaskom, kao i da EU lobira da se to dogodi.

Tači je pozvan na konferenciju koja je deo projekta „Omladinski ambasadori pomirenja“, uspostavljenog pre tri godine, čiji je cilj povezivanje mladih ljudi iz regiona, a koju sprovodi NVO Omladinski odbor za obrazovanje. Nezvanični izvori Danasa komentarišu da srpskim vlastima ne odgovara „medijsko pumpanje“ takvog događaja, kao i da je Tači potvrdom učešća „vešto prebacio loptu u dvorište Beograda, a moguće je da Priština želi i da pokaže kako Beograd ne želi da sarađuje s kosovskim vlastima“. „Skup je ambiciozno zamišljen, ali to još ništa ne znači. Pitanje ko će od pozvanih pristati da učestvuje“, kažu oni.

Podsetimo, šef srpske diplomatije Ivica Dačić, koji je takođe pozvan na skup, kazao je da nema nameru da učestvuje i da je za Tačijev najavljeni dolazak jednostrana akcija. On, takođe, tvrdi da je o navedenoj konferenciji saznao iz medija.

Savetnik kosovskog šefa diplomatije Ardian Arifaj potvrdio je učešće svog šefa na konferenciji o Zapadnom Balkanu u Beogradu. Arifaj je za prištinsku Epoku e Re izjavio da je Tači pozitivno odgovorio na poziv, te naveo da je kosovski vicepremijer „glavni lider u regionu koji promoviše mir i saradnju između naroda i država“. „U tom duhu on je spreman da putuje za Beograd kako bi promovisao taj koncept“, rekao je Arifaj.

Borislav Stefanović, šef poslaničke grupe DS, u Skupštini Srbije, čije ime se nalazi na listi govornika na pomenutom skupu, kaže za Danas da ako smo pravna država i ako je tačno što kaže tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević da Srbija ima važeću poternicu za Hašimom Tačijem, to znači da mi kao evropska država moramo da funkcionišemo u okviru našeg pravnog sistema i da poštujemo odluke koje donose naši pravni i bezbednosni organi, u tom slučaju hapšenje ne može da se izbegne, osim političkom odlukom.

Potvrdio učešće

Omladinski odbor za obrazovanje navodi da je konferenciju od 23. do 25. aprila pod nazivom „EU integracija Zapadnog Balkana – možemo bolje zajedno“ podržala Ambasada Velike Britanije. Pozive su, prema saopštenju Odbora, dobila četiri ministra spoljnih poslova – Srbije, Makedonije, BiH i Kosova, kao i predstavnici Delegacija EU, ambasada i stručne javnosti. Učešće su za sada potvrdili ministar Hašim Tači, kao i zamenik ministra Petrit Selimi, državna sekretarka za evropske integracije Makedonije Ana Blažeska, zamenica direktorke direktorata za evropske integracije BiH Darija Ramljak, ministar-savetnik iz BiH Šerif Mujkanović, ambasadorka Makedonije u Srbiji Vera Jovanovska Tipko i britanski ambasador Denis Kif. Potvrdili su i i zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt, oficir za vezu sa Kosovom Valdet Sadiku, poslanici Borislav Stefanović i Dejan Radenković, kao i predstavnici NVO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari