Program koji Demokratska stranka planira da usvoji na narednoj sednici Glavnog odbora neće se mnogo razlikovati od programa stranke Rasima Ljajića ili Ivice Dačića, niti će DS imati mere koje mogu da sruše sadašnju vlast, kaže za Danas Borislav Stefanović, potpredsednik DS.

On, kako kaže, ne planira da učestvuje na sednici GO, 29. novembra, jer je jasno da se program koji je on predložio neće razmatrati niti usvojiti.

– Demokrate planiraju da usvoje novu varijaciju svog starog programa i nemaju hrabrosti da naprave nikakav veći iskorak ni programski niti kadrovski. Misle da rastezanjem socijaldemokratskog čaršafa mogu da pokriju sve probleme koje građani imaju, potpuno nesvesni u kakvom društvu žive – objašnjava Stefanović.

On dodaje da je u ovom trenutkupotpuno jasno da je stranka donela odgovarajuću odluku oko budućeg programa DS i da je program napravljen u suštini da bude replika onome što sam ja predložio i ljudi oko njega.

Prema njegovim rečima, Glavni odbor neće usvojiti ono što on predlaže, a to je promena politike i ideološki, vrednosni i politički zaokret. Stefanović ističe da je jasno da ćesednica GO služiti da bi bio usvojen program koji je prethodno dogovoren u najužem krugu oko predsednika DS Bojana Pajtića i na Predsedništvu stranke.

– Znao sam da će se to dogoditi. Te ne vidim potrebu i svrhu da prisustvujem toj sednici, jer je to unapred dogovoren događaj – navodi Stefanović, koji je napisao program pod nazivom „Dvadeset četiri tačke za Srbiju“, kao i Manifest i Poruku kapitalu.

*On nije želeo da odgovori koji su njegovi dalji koraci koji vode ka njegovom izlasku iz stranke. „Moji koraci će se videti narednih dana“, ponavlja on.

* Kako je Danas ranije pisao, veliki deo demokrata smatra da posle usvajanja stranačkog programa ne treba da bude tolerancije i razumevanja za one koji taj program ne prihvataju. Naši sagovornici iz DS su govorili da do usvajanja zvaničnog dokumenta može biti unutarstranačke rasprave i raznih predloga, ali da kada zvanični dokument bude usvojen, svi treba da stanu iza njega. Na osnovu toga se može zaklju?iti da bi protiv Stefanovića mogao da bude pokrenut disciplinski stranački postupak, ako nastavi da, kako demokrate kažu, promoviše sebe i svoje ideje sa kojima se stranka ne slaže. Međutim, verovatnije je da će Stefanović sam istupiti iz stranke, a odluku u tom pravcu je ubrzala njegova smena sa mesta šefa poslaničkog kluba DS u Skupštini Srbije.

Jerkov:Nećemo razmatrati pojedinačne predloge

* Portparolka DS-a Aleksandra Jerkov najavila je juče da će se u nedelju 29. novembra održati sednica Glavnog odbora DS i da će na dnevnom redu biti predizborni program stranke, ali ne i pojedinačni predlozi novog programa DS. Osim Stefanovića svoje programe ima vlada u senci DS, Branimir Kuzmanović i Vladimir Todorić koji su napisali program „Dela, ne reči“, a i resorni odbori su napisali svoje

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari