Posle jučerašnje akcije nemačkog Kfora, koji je pomogao Euleksu da zauzme jedan od „alternativnih“ srpskih prelaza, kod mesta Ćirkovići između punktova Rudnica i Jarinje, juče je, prema izveštajima s terena, na severu KiM bilo mirno i napeto. Svi ostali zaobilazni pravci za sada su prohodni, a na levoj obali Ibra rade se novi „alternativni putevi“, tvrde izvori Danasa.


– Kfor samo na jednom od alternativnih puteva u blizini baze kod Jarinja kontroliše saobraćaj. To nije problem jer saobraćaj funkcioniše, a tu je samo Kfor. Mi se ne bunimo – kaže za Danas Branko Ninić, predsednik opštine Leposavić, na čijoj teritoriji se nalazi administrativni prelaz Jarinje.

Iz Kfora je saopšteno da je jučerašnja akcija sprovedena na zahtev Euleksa, kako bi se „sprečila nelegalna upotreba zaobilaznice oko zvaničnog prelaza. U saopštenju se navodi da „Kfor zadržava pravo da ukloni barikade po potrebi“ i da ih neće „zauvek tolerisati“. Komandant Kfora Erhard Drevs poručio je da „ljudi treba da se drže dalje od blokada puteva i barikada i da ne učestvuju u nelegalnim protestima i aktivnostima“.

U Euleksu kažu da je ova misija, uz podršku trupa Kfora, delovala da bi „ponovno uspostavila ovlašćene pravce u blizini prelaza 1 – Jarinja“. Kako je saopšteno iz sedišta Euleksa, „neovlašćeni prelazi se zatvaraju“, a cilj akcije je sprovođenje vladavine prava, koja obuhvata obavljanje policijskih i carinskih poslova na prelazima Jarinje i Brnjak.

Lokalni Srbi juče ujutru ponovo su odbili zahtev Kfora da uklone barikade, posle čega su nemački vojnici zatvorili put, prenose agencije. „Alternativni“ put kod Ćirkovića proširen je posle incidenta na Jarinju krajem septembra.

Branko Ninić kaže da su za predsednike opština na severu KiM neke od ideja koje im je početkom nedelje preneo Borislav Stefanović, šef tima Vlade Srbije za dijalog s Prištinom, neprihvatljive, a da su taj predlog odbili i međunarodna zajednica i prištinske vlasti. Ninić je, ipak, kategoričan da „Srbi probleme na severu KiM mogu da reše samo sa državom“.

Stefanović je za naš list najavio da će danas putem „video linka“ nastaviti razgovore o Jarinju i Brnjaku s posrednikom EU u dijalogu Beograda i Prištine Robertom Kuperom, kako bi se „neke stvari dodatno definisale“. Stefanović tvrdi da uslovi Evropske komisije za dobijanje statusa kandidata ne smanjuju manevarski prostor beogradskih pregovarača. On smatra da jučerašnja akcija zatvaranja alternativnih prelaza pokazuje da se rešenje za prelaze Brnjak i Jarinje mora hitno naći.

Kuper je pre nedelju dana u Beogradu razgovarao sa srpskim zvaničnicima. Stefanović je tada najavio da se „naziru konture rešenja“, posle čega je Kuper u Prištini o tome razgovarao s kosovskim zvaničnicima, a Stefanović i ministar za KiM Goran Bogdanović s predstavnicima srpskih opština na severu KiM.

Pojedini diplomatski krugovi u Prištini spekulišu da bi Kfor, uz podsticanje dela Euleksa, iduće nedelje mogao ponovo da krene u akciju na severu KiM.

Konuzin: Politički dijalog je rešenje

Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Konuzin izjavio je juče da je „za rešavanje situacije na severu Kosova neophodan politički dijalog Prištine i Beograda“. Konuzin je za TV Most rekao da, kada je reč o Kosovu, stav zvanične Moskve ostaje nepromenjen. „Smatram da se ovo pitanje mora rešiti i rešavati pod okriljem UN, pre svega SB“, kaže Konuzin.

Ko gradi puteve

Povodom spekulacija u vezi s izgradnjom „alternativnih“ puteva na severu KiM, predsednik opštine Leposavić Branko Ninić (DS) objašnjava za Danas da na više pravaca rade „Putevi Srbije“, uz pomoć lokalne samouprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari