U Evropskoj uniji su verovatno srećni što se u zemlje Centralne i Istočne Evrope ulaže kapital za infrastrukturu i unapređenje evropskih koridora, imajući u vidu da će povezivanje gradova predstavljati bližu integraciju Balkana sa jezgrom Evrope.

S druge strane, EU je navikla da bude isključiva i da je jedini ekonomski igrač u regionu, te zaziru od smanjenja uticaja na zemlje u ovom delu kontinenta, ističe za Danas Nikola Jovanović, programski direktor Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD), komentarišući saradnju Kine i 16 zemalja CIE.

On dodaje da EU nema energije i sredstava da sama podiže infrastrukturu u regionu CIE, tako da su, s jedne strane, srećni što će Kina uložiti velika sredstva. Ipak, prema njegovim rečima, Evropa pomalo sa podozrenjem gleda na uplitanje drugih igrača na ovo tržište. „Međutim, olakšavajuća okolnost za EU je što Kina nema skrivenu političku agendu, ali bojazan opet postoji u nekoj meri. Tako da će biti pomešanih signala u Evropi“, navodi Jovanović.

Naš sagovornik napominje da je u ovom trenutku rano da se svode računi koliko će saradnja sa Kinom koristiti Srbiji, ali da će vreme pokazati domete Samita održanog u Beogradu. „Ono što je najavljeno zvuči dobro i predstavlja ogroman potencijal za saradnju. Naročito, ako imamo u vidu da ozbiljnih investicija u infrastrukturu na Balkanu nije bilo poslednjih par decenija“, ocenjuje Jovanović.

Prema njegovim rečima, Kina vidi interes u tome da dođe do tržišta zemalja ovog regiona, jer to predstavlja stepenik ka tržištu Zapadne Evrope. Srbiji pomoć za infrastrukturu svakako koristi, dodaje on, jer bi Srbija tako bila deo ozbiljnog svetskog trgovinskog koridora. „Najavljene investicije i projekti izvlače nas iz uloge slepog creva i vraćaju u svetske tokove. Između ostalog, ključno je za Beograd i da se poveže sa glavnim grčkim lukama, jer je Pirej glavna stanica puta kineske svile. Za Srbiju je važno da se južno od Save i Dunava popravi železnica i Beograd poveže sa Mediteranom“, ocenjuje Jovanović.

U Srbiji su u poslednja dva dana, tokom susreta Kine i 16 zemalja CIE, potpisani brojni sporazumi i najavljeni projekti i saradnje u raznim oblastima. Dva sporazuma o saradnji srpske i mađarske železnice, kao i o saradnji carinskih organa potpisana su juče u prisustvu premijera Kine, Srbije, Mađarske i Makedonije, i deo su dogovora o modernizaciji i izgradnji pruge Beograd – Budimpešta, koja bi trebalo da bude završena za dve godine. Sa mađarskim premijerom razgovarano je i o saradnji u oblasti poljoprivrede, većem učešću mađarskih kompanija na srpskom tržištu, kao i saradnji policija dve zemlje.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je Memorandum o prenosu nadležnosti u pružanju usluga u vazdušnom saobraćaju sa ministrom pomorstva, prometa i infrastrukture Hrvatske, dok su ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i albanski ministar transporta i infrastrukture Edmond Hadžinasto potpisali sporazum o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola dveju država.

Ministar energetike Aleksandar Antić je rekao da će biti potpisan i ugovor o finansiranju projekta sa kineskom bankom, koji bi Skupština trebalo da ratifikuje u januaru, kojim će tokom 2019. Srbija dobiti novu termoelektranu snage 350 megavata. Takođe, kompanija NIS Energovind, kćerka kompanije NIS, potpisala je memorandum o saradnji s kineskom kompanijom Goldvind o isporuci vetrogeneratora za vetropark Plandište.

Dogovorena je i saradnja sa kineskom kompanijom Sinohidro koji predviđa uključivanje kineskog partnera u gradnju obilaznice oko Beograda do Pančeva. Najavljeno je i da šest kompanija iz Kine žele da grade pogone u Srbiji, što bi značilo nekoliko hiljada novih radnih mesta za građane Srbije.

Kako je saopšteno, sa predstavnicima Kine pregovara se i o izgradnji nove luke u Beogradu, u igri su tri lokacije, od kojih se najviše pominja blizina mosta Zemun – Borča. Predstavnici Kineske razvojne banke su u razgovoru s guvernerkom Narodne banke Srbije Jorgovankom Tabaković izrazili spremnost da povećaju prisustvo na srpskom tržištu u okviru projekata u oblasti infrastrukture, industrije i poljoprivrede.

Ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković najavila je da će Srbija uskoro početi sa izvozom jagnjećeg i goveđeg mesa na tržište Kine, a kineska strana je zainteresovana i za uvoz mesnih i mlečnih prerađevina, dečje hrane, smrznutog i prerađenog voća i povrća iz Srbije, kao i suvih šljiva.

Otvaranje mosta Zemun – Borča

Kao simbol kineskih investicija danas će zvanično biti pušten u saobraćaj most koji spaja Borču i Zemun „Most Mihajla Pupina“. Inače, China Communications Construction Company, koja je izgradila ovaj most, zainteresovana je i za učešće u izgradnji železničke infrastrukture, pogotovo pruge Beograd – Budimpešta, kao i za izgradnju pojedinih deonica koridora 11.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari