Nakon više neuspešnih pokušaja u minulih godinu dana, Srpska napredna stranka juče je konačno preuzela vlast i u Kragujevcu. Nova skupštinska većina, okupljena oko SNS, juče oko podneva, razrešila je dužnosti dosadašnjeg predsednika Skupštine grada Sašu Milenića, dok je njegov zamenik Milan Urošević podneo ostavku.


Urošević, koji je sa još dvoje odbornika SPO obezbedio potreban broj odborničkih potpisa (44) naprednjacima, odmah potom izabran je za novog predsednika gradskog parlamenta, dok je Slavica Kominac iz SPS-a izabrana za potpredsednicu.

Novo skupštinsko rukovodstvo je, neposredno nakon izbora, sazvalo sednicu Skupštine grada po hitnom postupku, na kojoj se u jučerašnjim popodnevnim satima najpre glasalo o smeni gradonačelnika Veroljuba Stevanovića, njegovog zamenika i članova dosadašnjeg Gradskog veća. Odbornici su se zatim izjašnjavali o predlogu da se Radomir Nikolić, predsednik Izvršnog odbora SNS (i sin predsednika Srbije), izabere za novog gradonačelnika Kragujevca, kao i o izboru njegovog zamenika i članova novog Gradskog veća.

Kako je Saša Milenić juče smenjen glasovima 48 od ukupno 87 odbornika u ovdašnjoj gradskoj skupštini, a novi predsednik i njegova zamenica (Urošević i Kominac) izabrani sa 49 glasova, to govor i da su naprednjaci, u međuvremenu, obezbedili znatno komotniju skupštinsku većinu od one kojom su inicirali jučerašnju sednicu.

U postupku tajnog glasanja učestvovali su i odbornici LDP. Ova stranka je docnije izdala saopštenje da njeni odbornici nisu glasali za smenu vlasti, ali je nejasno, međutim, kako je naprednjačka većina sa 44 narasla na 49 odbornika.

Veroljub Stevanović je na funkciji gradonačelnika bio 14 godina, od čega čitavu deceniju od septembra 2004. do juče neprekidno.

Stevanović, koji je i lider ZZŠ, kazao je naprednjacima da su juče u Kragujevcu „jasno naslikali stvarnost u Srbiji“, koja se, prema njegovim rečima, svodi na „karantin, pretnju i ucene“. On je optužio SNS da otima vlast u gradu, te da je mesecima unazad blokirala Kragujevac, mnogo gore nego što je to činio režim Slobodana Miloševića, ali da je, uprkos tome, centar Šumadije funkcionisao mnoge bolje nego ostali gradovi u Srbiji. Stevanović je kazao da ne bi voleo da je na mestu onih koji zamajavaju narod prodajom magle i poručio naprednjacima da će se „videti za godinu dana“.

Dojučerašnji predsednik SG Saša Milenić takođe je optužio naprednjake da silom i nasiljem preuzimaju vlast, te da je u Kragujevcu na delu „atak države i državnih organa na lokalnu samoupravu“, koja u šumadijskoj i prvoj srpskoj prestonici, od juče, smatra on, više ne postoji.

DS: Privatno obezbeđenje

Dušan Obradović (DS) rekao je da je juče privatno obezbeđenje opkolilo zgradu Skupštine grada. Ustvrdivši da je to „strašno“, te da je Kragujevac, ponašanjem naprednjaka „dotakao dno“, on (se) upitao i sa kog računa je plaćeno to privatno obezbeđenje, kao i kome je ono bilo potrebno. Demokrate su najavile da će javnosti dostaviti fotografije o prisustvu privatnog obezbeđenja u Skupštini grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari