Veroljub Stevanović, gradonačelnik Kragujevca i lider organizacije Zajedno za Šumadiju, i Saša Milenić, predsednik Skupštine grada Kragujevca i potpredsednik ZZŠ, sastali su se juče u centrali Demokratske stranke u Beogradu sa Goranom Ćirićem, predsednikom Izvršnog odbora DS, kako bi razgovarali o namerama demokrata u Šumadiji – da li će se priključiti inicijativi SNS da prekomponuje kragujevačku vlast.

Do zaključenja ovog izdanja Danasa sastanak, koji je počeo u kasnim popodnevnim satima, nije bio završen.

Milenić je uoči sastanka u Krunskoj za Danas rekao da je „veliki povratak DS u Šumadiji“ moguć jedino u partnerstvu sa ZZŠ i da se lično nada da će tako i biti. „Očekujemo konkretan razgovor, a ako jasan stav DS ne bude poznat tokom sastanka, voleli bismo da odgovor dobijemo vrlo brzo“, rekao nam je Milenić. On je dodao da će tema razgovora biti i prilazak DS-a „Okupljanju za Srbiju“, inicijativi LDP i ZZŠ o formiranju opozicione alternative vlasti naprednjaka.

Goran Ćirić pre razgovora sa Veroljubom Stevanovićem nije mogao da predvidi šta će biti rezultat sastanka, već je naveo da su trenutno sve mogućnosti otvorene.

Pre tog sastanka sa liderima ZZŠ, Ćirić je razgovarao i sa predsednikom Gradskog odbora DS u Kragujevcu Dušanom Obradovićem. Obradović nije želeo da nam kaže kakva je uputstva dobio u centrali stranke, već je naveo da je sastanak bio „organizacione, a ne političke prirode“. Ćirić pak tvrdi da „uputstava nije bilo“ i najavljuje da će DS svoj stav o sudbini vlasti u Kragujevcu zauzeti na sednici Predsedništva stranke u sredu.

Kako Danas saznaje, Predsedništvo DS u Kragujevcu podeljeno je oko eventualne koalicije sa SNS, koja bi usledila posle zajedničkog „rušenja“ vlasti ZZŠ.

Obradović je za naš list demantovao izjavu šefa odborničke grupe SNS u tom gradu Radomira Nikolića da će sve opozicione stranke u Kragujevcu da podrže inicijativu naprednjaka za smenu vlasti. „Jesmo za smenu Stevanovića i njegove vlasti, tu nema dileme, ali se o inicijativi SNS nije razgovaralo na nivou donošenja odluke. To je, za sada, daleko od realizacije. Niko iz SNS nam nije prišao s konkretnim predlogom i načinom na koji će vlast biti smenjena. Kada se to desi, Gradski odbor DS će doneti odluku. Očekujem da će se to dogoditi za dvadesetak dana“, rekao je Obradović za naš list.

On je istakao da ne postoji mogućnost da DS podrži Veroljuba Stevanovića, odnosno da uđe u vlast s njim. Odgovarajući na pitanje da li bi demokrate, u slučaju da Stevanović ipak pristane na promenu principa na kojima grad funkcioniše, promenile takav tvrdi stav, Obradović kaže da su „šanse za to male“.

Komentarišući eventualno drugačiji stav centrale DS i njenog lidera Bojana Pajtića kada je saradnja sa Stevanovićem u pitanju, Obradović kaže da „on razgovara sa Pajtićem“, te da ne postoji mogućnost kolizije u stavovima rukovodstva i kragujevačkog ogranka DS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari