Traži se odgovornost kabineta gradonačelnika za kontramiting 1Foto: FoNet/Inicijativa Podrži RTV

Novi protest inicijative Podrži RTV zakazan je za ponedeljak, 27. jun, u 19 časova u Ulici Maksima Gorkog.

Kako su saopštili organizatori, nakon okupljanja uslediće šetnja do Trga slobode, odnosno do Gradske kuće, gde će biti zatražena odgovornost za to što je kontramiting „Stop anarhiji“ organizovan u kabinetu gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića. Takođe, okupljeni će zahtevati i odgovor na pitanje da li je to „spontano okupljanje“ plaćeno iz budžeta.

– Mesec dana od našeg prvog okupljanja i dalje nema odgovora na zahteve inicijative #podržiRTV! U međuvremenu, počelo je i skidanje emisija sa programa Radio-televizije Vojvodine, pod izgovorom da kreće letnja šema! To je još jedan od povoda da izađemo na ulicu i ukažemo na to da se urušavanje javnog servisa nastavlja – navode iz organizacije.

Putanja kretanja učesnika protesta biće slična onoj sa prethodnog, dakle: Maksima Gorkog – Žarka Zrenjanina – Modene – Trg slobode, kako kažu iz Pokreta „Podrži RTV“, govornici će i ovog puta biti vredni slušanja i njihova imena biće otkrivena narednih dana.

– Pozivamo građane da na ovaj protest ponesu letnje rekvizite poput peškira, suncobrana, naočara, lopti, a rado ćemo napraviti mesta i za ležaljke. Tako ćemo, simbolično, program RTV-a ispratiti na letnji odmor – stoji u pozivu na protest.

Iz Pokreta podsećaju da više od mesec dana nisu dobili obrazloženje za smene urednika i voditelja koje su se dogodile preko noći, a Upravni odbor i novo v. d. rukovodstvo i dalje ignorišu zahteve koji su im upućeni. Osim toga, novo uredništvo nastavlja sa uvredama na račun novinarki i novinara koji su profesionalno radili svoj posao, a s druge strane, novom uređivačkom politikom narušava ugled javnog servisa i teško stečeno poverenje građana.

– Zahtevamo neopozive ostavke svih članova Upravnog odbora i poništavanje svih odluka koje su doneli, a koje su dovele do niza neobrazloženih smena, izbor novih članova Regulatornog tela za elektronske medije, kako bi ono moglo legitimno i transparentno da odlučuje o izboru novih članova UO, transparentan izbor novog rukovodstva Radio-televizije Vojvodine, kao i javna izvinjenja od aktuelnog rukovodstva za klevete upućene zaposlenima, koji su optuženi da su izveštavali jednostrano i da su im prilozi bili „poručivani“ – zaključeno je iz Pokreta Podrži RTV.

 

 

Pokrenut "Radar online"

Emisija „Radar“, koje je skinuta sa letnje programske šeme RTV-a, u utorak uveče emitovana je preko interneta. Sa tom praksom će se i nastaviti, te će ljubitelji ove emisije imati priliku da je gledaju svakog utorka od 21 čas i tokom leta. U najavi emisije autorka Marina Fratucan navela ja da je Radar online morao da bude pokrenut jer sadašnje rukovodstvo smatra da prvi put u poslednjih pet godina za Radar nema mesta u letnjoj šemi RTV-a, a kako je rekla, „nema naznaka ni da bi mesta bilo od jeseni“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari