Mogućnost, koju je naš list juče objavio, da predsednik DS Bojan Pajtić prepusti mesto premijera Vojvodine u pregovorima o rekonstrukciji Pokrajinske vlade pokazuje da su demokrate spremne na sve kako bi zadržale vlast, a da je Pajtiću dobrobit stranke važnija od lične vlasti, ocenjuju analitičari za Danas.


Politički analitičar Jovan Komšić navodi da je logično da DS traži svaki način da ostane na kormilu u pokrajini. Ukoliko je informacija da je Bojan Pajtić spreman da prepusti mesto vojvođanskog premijera tačna, dodaje on, to znači da pregovori o rekonstrukciji vlasti sa LSV i NDS nisu nimalo laki.

„Ako je uslov LSV i NDS da prepusti nekom drugom mesto premijera, verujem da će Pajtić to uraditi kako bi njegova DS ostala na vlasti u Vojvodini. Međutim, ta krupna simbolična poruka da je Pajtić spreman da se povuče verovatno bi predstavljala međufazu, koja bi trajala nekoliko meseci, kako bi se dobila podrška dosadašnje većine“, ocenjuje Komšić.

Prema njegovim rečima, to bi bila „postepena revolucija“, koja bi već naredne godine otvorila prostor za široki dogovor u Skupštini APV. „Dakle, cilj je verovatno za sada zadržati vladajuću većinu, dok će naredne godine DS videti da li može da se dogovori i sa naprednjacima. SNS bi to isto odgovaralo, jer se čini da su svi odustali od izbora u Vojvodini“, napominje Komšić.

Sociolog Jovo Bakić kaže za Danas da bi, ukoliko je tačno da stvari idu u pravcu da Pajtić više ne bude premijer i to mesto prepusti LSV Nenada Čanka, to značilo da Liga ima prilično veliki „koalicioni kapacitet“.

„Verovatno je jasno da LSV može i sa SNS, što bi bio razlog da se takav dogovor DS i Lige napravi. Time bi se zaštitilo to ostrvo vlasti koje DS ima. Pajtić bi ispao interesantan igrač, jer bi svojim partijskim kolegama pokazao da mu lična vlast ne znači puno, već da mu je preča dobrobit stranke. Sa strateške tačke gledišta, za Pajtića bi to bio prilično mudar potez“, objašnjava Bakić.

Prema saznanjima Danasa, Bojan Pajtić bi mesto premijera mogao da prepusti LSV ili Branislavu Bugarskom, funkcioneru DS, koji obavlja dužnost vojvođanskog sekretara za poljoprivredu. Bugarski je izjavio juče da mu je velika čast to što je u Danasu pomenut kao budući pokrajinski premijer, ali da je to mesto rezervisano za Bojana Pajtića.

A šta kaže Pajtić

Lider DS Bojan Pajtić izjavio je juče da nema nameru da se povuče sa mesta vojvođanskog premijera. „Ne razmišljam da se povučem sa mesta predsednika Pokrajinske vlade i to se neće desiti“, izjavio je Pajtić medijima, koje je pozvao da se drže zvaničnih informacija, umesto onih „iz kuloara“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari