Nataša Vučković, Odbor za evropske integracije Brisel je zabrinut zbog medijskih hajki na opoziciju Svaki napredak u procesu evropskih integracija je za DS uvek bila dobra vest, jer to otvara perspektivu za boljitak svih građana Srbije. Nema sumnje da je pozitivan ton izveštaja EK u najvećoj meri rezultat primene Briselskog sporazuma. Međutim, Izveštaj ukazuje na […]

Nataša Vučković, Odbor za evropske integracije

Brisel je zabrinut zbog medijskih hajki na opoziciju

Svaki napredak u procesu evropskih integracija je za DS uvek bila dobra vest, jer to otvara perspektivu za boljitak svih građana Srbije. Nema sumnje da je pozitivan ton izveštaja EK u najvećoj meri rezultat primene Briselskog sporazuma. Međutim, Izveštaj ukazuje na brojne nedostatke u pokretanju i sprovođenju unutrašnjih reformi. Vlada će morati da u narednom periodu pokaže konkretne rezultate kako u reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije, reformi državne uprave, poštovanju ljudskih prava i manjinskih prava, sprečavanju diskriminacije, jačanju nezavisnih institucija. Naglašena je i hitnost primene medijske strategije. Posebno treba istaći da je EK izrazila zabrinutost zbog medijskih kampanja protiv opozicije, kao i zbog medijskih najava hapšenja u tabloidima. Reforme u ekonomiji su vrlo nepovoljno ocenjene.

Vladimir Gligorov, Bečki institut za ekonomiju

Srpska privreda još nije spremna za Evropu

Nema u izveštaju ništa posebno zanimljivo, a ni novo. U odnosu na stanje u privredi i društvu, ocene su umerene i sadrže određenu dozu optimizma. Imajući to u vidu, osnovno je da se ceni da se napreduje u pravcu uspostavljanja funkcionalne tržišne privrede i da postoje problemi kada je reč o sposobnosti da se održi konkurentnost privrede. To znači da privreda takva kakva je trenutno ne zadovoljava uslove za članstvo u EU. Ostalo je deskriptivno i uglavnom ne naročito informativno, ali to je karakteristika tih izveštaja i inače. Kada je reč o borbi protiv korupcije, ne vidim nešto naročito novo ili zanimljivo. Uglavnom se podstiču mere koje bi trebalo da smanje korupciju i očekuje se veća efikasnost.

Maja Bobić, Evropski pokret u Srbiji

Bez dovoljno rezultata u unutrašnjim reformama

Poruka koja naizgled dominira u ovogodišnjem Izveštaju jeste da su učinjeni „istorijski napredak“ i „nepovratne promene“ koje označavaju novu fazu u odnosima sa EU. Međutim, na polju unutrašnjih reformi, koje će početkom pregovora biti sve prisutnije, uz mnogo dobre volje nema dovoljno konkretnih rezultata. To posebno važi za vladavinu prava – nezavisnost institucija, pre svega pravosuđa, reformu javne uprave – koja ostaje neefikasna, netransparentna i politizovana, slobodu medija i politike i praksu antidiskriminacije. Početak pregovora jeste presudan za rešavanje manjkavosti i u političkom i ekonomskom sistemu, iako nas delimična dominacija pitanja normalizacije s Kosovom neće uskoro napustiti. Važno je naglasiti nove mehanizme koje Komisija planira da uspostavi u saradnji sa zemljama u procesu pristupanja a koje se tiču efikasnijeg ekonomskog upravljanja i jačanja konkurentnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari