Davanje mandata lideru socijalista Ivici Dačiću da formira novu srpsku vladu označava povratak bivših saveznika Slobodana Miloševića na vlast, što bi moglo da ugrozi proces evropskih integracija Srbije, ocenjuje američka agencija Asošijeted pres, a sa takvim gledištem se umnogome slažu zapadnoevropske novinske agencije.

Dačić, portparol Slobodana Miloševića u ratnim godinama, piše dalje AP, okrenuo je leđa demokratama kada su mu nacionalisti ponudili premijersku funkciju. „U ironičnom obrtu, povratak na vlast nekadašnjih Miloševićevih saveznika usledio je tačno 11 godina od dana kada su demokrate izručile Miloševića Haškom tribunalu. Nova koalicija najnoviji je udarac za lidera demokrata Borisa Tadića, koga je na predsedničkim izborima u maju pobedio Tomislav Nikolić“, zaključuje AP.

Britanski Rojters, koji takođe izveštava da je Dačić dobio mandat za formiranje vlade sa SNS, ocenjuje da bi to moglo da izazove zabrinutost za dalji proces evropske integracije Srbije.

Zapadne diplomate, ocenjuje Rojters, iako će verovatno dati šansu novom bloku, „privatno ostaju zabrinute koliko će nova vlada biti posvećena napredovanju Srbije ka članstvu u EU i poboljšanju odnosa sa susedima na Balkanu“.

Agencija Frans pres ističe da je Dačić dobio mandat nakon što su njegovi socijalisti prekinuli pregovore sa bivšim saveznicima u odlazećoj vladi u kojoj je dominirala proevropska DS. 

„Mali Sloba“

„Mali Sloba na čelu Srbije“ i „Srbija se vraća 15 godina unazad“ neki su od naslova u hrvatskim medijima povodom vesti da je predsednik SPS dobio mandat za sastav Vlade Srbije. „Iako se nakon parlamentarnih izbora činilo vrlo izvesnim da će novu vladu formirati DS i SPS, sve se promenilo nakon što je u drugom krugu predsedničkih izbora pobedu odneo Nikolić“, ocenjuje hrvatski T-portal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari