Članovi takozvanog užeg Predsedništva Demokratske stranke ni posle više od tri sata razgovora nisu odlučili ko će biti kandidat te stranke za predsednika buduće Vlade Srbije. Dogovor je postignut samo o nastavku pregovora s koalicionim parterima o formiranju nove vlade i principima njenog rada.


„Predsedništvo DS odlučilo je da nastavi pregovore s koalicionim parterima o formiranju nove vlade Srbije, a odluku o kandidatu za premijera doneće uskoro“, izjavio je predsednik demokrata Boris Tadić posle sednice užeg Predsedništva.

Prema njegovim rečima, na sednici nije bilo reči o kandidatu za premijera, niti ostalim kadrovskim rešenjima za buduću vladu.

„Znam da vas zanima ko će biti premijer, ali prvo ćemo razgovarati o programu nove vlade, a onda o personalnim rešenjima“, rekao je Tadić. „Odluka o pregovorima sa koalicionim partnerima, pre svega koalicijom oko SPS, trebalo bi da bude potvrđena na višim organima stranke, to je sve što smo se dogovorili, rekao je Tadić novinarima ispred sedišta DS u Krunskoj.

Tadić je rekao da najvažniji cilj nove vlade treba da bude početak pregovora sa EU o članstvu, kao i da treba nastaviti reforme i borbu protiv organizovanog kriminala. „Cilj nove vlade treba da bude što pravednije društvo i približavanje vlasti građanima“, istakao je lider DS.

Sastanak, koji je najavljivan za 14, počeo je u 15 sati iza strogo zatvorenih vrata, dok je ispred sedišta DS u Krunskoj 69 bio okupljen veliki broj novinara i TV ekipa. Sednici Predsedništva prisustvovali su zamenik predsednika stranke Dragan Đilas, potpredsednici Dušan Petrović, Bojan Pajtić i Dragan Šutanovac i šef političkog saveta DS Dragoljub Mićunović, ali i Tadićev savetnik Nebojša Krstić i Predsednik IO DS Marko Đurišić.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković za Danas kaže da se izostanak imena premijera mogao očekivati s obzirom na složenost izbornih rezulatata i neočekivanog poraza kandidata DS za predsednika Sebije.

– Očigledno je da je formiranje vlade znatno komplikovanije nego što se predstavalja u medijima. Srbiju čekaju teške odluke najpre na socio-ekonomskom, a zatim i na političkom planu. Onaj ko bude premijer mora da preuzme odgovornost za sve te odluke i s obzirom na sve to, logično je da će proces formirtanja vlade ići sporije – objašnjava Stanković.

Prema njegovoj oceni, što vreme bude više prolazilo, situacija će biti komplikovanija i otvaraće se mogućnosti za neke nove scenarije.

Funkcioner DS Oliver Dulić je tokom dana najavio da će Predsedništvo na ovoj sednici doneti konačnu odluku o kandidatu za premijera. Prema njegovim rečima, u nekoliko narednih dana sve će biti jasno i u vezi s koalicijom koja će sastaviti vladu. On nije odgovorio na direktno pitanje novinara da li je moguće da DS i naprednjaci formiraju tu vladu, već je rekao „da će vlada biti formirana između onih koalicionih partnera koji su se o njenom formiranju dogovorili“.

Na pitanje da li su tačne tvrdnje lidera SPS Ivice Dačića da neke zapadne zemlje vrše pritisak da vladu formiraju DS i SNS, Dulić je odgovorio da „nikada do sada vlade u Srbiji nisu formirale strane države ili moćni ekonomski lobiji, već političke stranke koje su dobile poverenje građana“.

Lider LDP Čedomir Jovanović izjavio je tokom jučerašnjeg dana da je Srbiji potrebna vlada kojoj će se verovati, a ne ona koja će biti formirana zbog pritiska rokova. Jovanović poručio da se mora staviti tačka na konfuziju i političke intrige koje prate dogovore o formiranju vlade, jer Srbija što pre mora dobiti novu vladu koja će rešavati goruće probleme, s vrlo jasnim reformskim programom i konkretnom odgovornošću koju će preuzeti za ekonomsku i političku sudbinu zemlje.

U izjavi za javnost koja je dostavljena medijima, Jovanović je naveo da je „ Srbiji sada najpotrebnija politička konsolidacija i zato LDP insistira na što efikasnijem dogovoru, jasnom planu, preciznom spisku reformi koje ćemo obaviti i rokovima u kojima ćemo to učiniti.

Predsednik JS Dragan Marković Palma zamolio je juče u toku dana predsednika DS da prihvati kandidaturu za predsednika vlade. Ipak, upozorio je Palma, „ako on ne može da napravi većinu, to treba da kaže građanima Srbije“. Prema njegovim rečima, „ako ne postoji skupštinska većina i ako ne može da se napravi vlada, to treba saopštiti građanima kako bi se raspisali vanredni republički izbori“.

NIKOLIĆ: Vlada što pre

Novoizabrani predsednik Srbije Tomislav Nikolić, u intervjuu za RTS, apelovao je „na političare da se uozbilje“ i da se što pre formira nova vlada jer je očigledno da Srbiju očekuju teški finansijski problemi koje bez međunarodne pomoći neće moći da reši. „Ne znam ko će da formira vladu, čini mi se da će to da urade DS, SPS i ostale stranke bivše koalicije, ali ih molim da o tome odluče što pre, pošto bih želeo da što pre poverim mandat za sastavljanje vlade“, kazao je Nikolić.

On je dodao ne misli da će se bilo ko od stranaka usuditi da odugovlači formiranje do poslednjeg roka, u septembru. „Moramo da dobijemo jednu čvrstu, odlučnu, reformsku vladu koja će da se upusti u borbu s mnogim nedaćama koje će da nasledi od prethodne vlade… Moj zadatak će biti da Srbija bude demokratska država, pokazaću to svojim primerom, mislim da sam u četvrtak (ostavkom na mesto lidera SNS) napravio prvi korak ka tome“, rekao je Nikolić i dodao da će, kako god i koja god vlada da se formira, on s njom sarađivati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari