U Prištini juče nije bilo kosovskog političara, niti međunarodnog zvaničnika koji se nije oglasio protiv akcije pokreta Samoopredeljenje, koji je odustao od najavljene potpune blokade puteva na administrativnim prelazima Merdare i Bela Zemlja, gde od danas namerava da zatvori samo po jednu kolovoznu traku radi sprečavanja ulaska kamiona sa srpskom robom.


– Blokada prelaza je novi test za Kosovsku policiju. Videćemo kako će sada policija reagovati, jer Samoopredeljenje pribegava ekstremnim i radikalnim metodama koje nigde ne vode – kaže za Danas Petar Miletić, zamenik predsednika Skupštine Kosova i funkcioner SLS.

Bajram Redžepi, kosovski ministar unutrašnjih poslova, negirao je juče informacije da je tokom sastanka predstavnika Ministarstva i Pokreta postignut dogovor da najavljenu blokadu policija neće sprečavati. Iz Samoopredeljenja prethodno je saopšteno da je dogovoreno da ih „policija neće sprečavati u akciji“.

Kosovski premijer Hašim Tači ocenio je juče da su najavljene akcije „protivzakonite, protivustavne i neće biti dozvoljene“. Tači je optužio čelnike ovog pokreta da blokadom „pokušavaju da na silu preuzmu vlast“. On je poručio da vlada „neće dozvoliti scenario iz Tirane“.

Lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti najavio je da će danas biti na Merdaru, gde će „aktivisti sprečavati prolaz srpske robe, ali ne i građana“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari