Javno i svima dostupno objavljivanje informacija o poslovanju javnih preduzeća je samo na nivou ideje, odnosno nije sigurno u kolikoj meri i na koji način će se tome pristupiti u sklopu uvođenja mera departizacije, profesionalizacije i kontrole poslovanja javnih preduzeća, objašnjavaju za Danas u Srpskoj naprednoj stranci.


Stručna javnost, međutim, upozorava da se bez obaveze javnih preduzeća da javno objavljuju informacije o svojim budžetima, ugovorima koje potpisuju, spiskovima dobavljača, onoga što su kupili, donacijama, poklonima, i tome slično – ne može govoriti o profesionalizaciji javnih preduzeća. Tome dodaju i da se bez dostupnosti tih informacija svakom građaninu u svakom trenutku ne može govoriti o najavljenoj borbi protiv korupcije i sprečavanju zloupotrebe novca poreskih obveznika u tom sektoru.

Međutim, prema rečima koordinator Ekonomskog saveta SNS Milenka Dželetovića, mera apsolutne transparentnosti poslovanja javnih preduzeća za sada još nije konkretno predviđena i osmišljena. „Povećanje transparentnosti poslovanja javnih preduzeća jeste jedna od ideja. Ima javnih preduzeća koja su od strateškog značaja u oblasti vojne industrije, recimo, gde je transparentnost nemoguća. Ali, svakako, zalažemo se za dostupnost tih informacija“, smatra Dželetović.

Upitan da li to znači da se može očekivati da javna preduzeća na svojim internet stranicama objavljuju podatke o svom poslovanju koji će biti dostupni građanima u svakom trenutku, Dželetović kaže da će biti uspostavljena „maksimalno moguća transparentnost“. „Da li će to biti na internetu ili će članovi buduće komisije za kontrolu javnih preduzeća biti u obavezi da dostavljaju podatke Povereniku za informacije od javnog značaja, ili će biti osmišljen neki drugi način, to ćemo tek videti“, ističe Dželetović.

On najavljuje da će komisija za kontrolu javnih preduzeća imati zadatak da u najkraćem mogućem roku napravi presek stanja u, najpre, najvećim sistemima i da dostavi izveštaje premijeru. „Važno je da kontrola poslovanja javnih preduzeća ne bude pod kapom nadležnog ministarstva gde je glavni čovek neko iz neke partije. To je važno kako bi se izbeglo ono što smo do sada imali – da ta preduzeća vode separatnu politiku stranke iz koje dolazi ministar“, zaključuje Danasov sagovornik.

Od kada su najavili departizaciju javnih preduzeća, predstavnici SNS ističu istovremeno da to ne znači da će neko, ukoliko je član neke stranke, biti diskriminisan u pogledu zauzimanja rukovodećih mesta. „Savez vojvođanskih Mađara nije tražio direktno mesto u javnim preduzećima u okviru pregovora o formiranju buduće vlade Srbije. Mi smo svesni toga da će biti otpuštanja u javnog sektoru. S druge strane, u prethodnih dvadeset godina, uopšte se nije vodilo računa o nacionalnoj strukturi zaposlenih u javnom sektoru. Za nas je jedino bitno da se ta srazmera malo popravi i zbog toga bismo želeli da imamo članove u upravnim odborima javnih preduzeća. I prema važećem Ustavu treba da se vodi računa o nacionalnoj strukturi stanovništva i zastupljenosti pripadnika nacionalnih manjina, a o tome niko nije brinuo dugi niz godina“, ističe za Danas Balint Pastor, član Predsedništva SVM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari