Mislim da su šanse Srbije da dobije status kandidata za članstvo u EU ovog trenutka 55:45. To će umnogome zavisiti od toga da li će doći do postizanja sporazuma u dijalogu Beograda i Prištine.

Veoma je važno da Srbija pošalje signale EU u vezi s uspešnom primenom onoga što je u tom dijalogu već dogovoreno – kaže za Danas Hanes Svoboda, šef poslaničke grupe socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu.

Svoboda boravi u dvodnevnoj poseti Beogradu, a juče je učestvovao u debati „Srbija i EU – kraj početka?“, koju su organizovali Centar za spoljnu politiku i Fondacija Fridrih Ebert, nakon čega je razgovarao s premijerom Mirkom Cvetkovićem.

Prema njegovim rečima, postoji velika šansa za dogovor Beograda i Prištine, na čemu i EU naporno radi. Kako dodaje, potrebno je da obe strane izađu kao pobednici, odnosno da Srbija dobije status kandidata, a da se ekonomski i politički pomogne Kosovu.

– Evropski put Srbije zavisi i od rezultata predstojećih parlamentarnih izbora. Bilo bi dobro da ne dođe do negativnih signala prema Briselu, već da naredna vlada nastavi put evrointegracija i reformi. Mislim da bi za EU bilo veoma razočaravajuće ukoliko bi nastala „crna rupa“ u regionu zbog prestanka evropskog puta Srbije – naglasio je Svoboda.

Naš sagovornik navodi da potpuno podržava proširenje EU, ali da se Unija neće mešati u izbor građana Srbije ako požele drugačiji put svoje zemlje.

Na pitanje Danasa da li je dijalog s Prištinom najveći problem Srbije u napredovanju ka EU, Svoboda je odgovorio da nije, ali da je trenutno najvažniji.

– Situacija na severu Kosova nije povoljna po Srbiju, jer škodi njenim mogućnostima da napreduje ka EU, mada je to zapravo unutrašnja politička igra. Mislim da EU ne treba da dodatno motiviše one grupe na severu Kosova koje su protiv evropskog puta Srbije, jer će oni na taj način smatrati da su pobednici – zaključio je Hanes Svoboda u razgovoru za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari