Oni protiv kojih se vrši istraga za krivična dela, naročito oni koji su u kabinetu premijera pod istragom zbog zloupotreba, trebalo bi dobrovoljno da se odreknu mogućnosti da uđu u novu vladu Kosova. Na savesti premijera Tačija ostaje da donese konačnu odluku u vezi s tim.

Prevara na poslednjim izborima je postavila novi prioritet za buduće kosovske institucije, a to je reforma izbornog sistema – ocenjuje u razgovoru za Danas Krenar Gaši, izvršni direktor Kosovskog instituta za politička istraživanja i razvoj (KIPRED) u Prištini.

Šef Međunarodne civilne kancelarije na Kosovu Piter Fejt je rekao da buduću kosovsku vladu ne bi trebalo da formiraju pojedinci koji su pod istragom. Kako to komentarišete?

– Izjave Pitera Fejta u skladu su s pozivima ključnih međunarodnih predstavnika na Kosovu, da nam je neophodna „čista“ vlada. Sličan poziv već su uputili Renco Davidi, šef kancelarije Evropske komisije u Prištini, ambasador SAD na Kosovu Kristofer Del i druge diplomate. To znači da su diplomate iscrple druge načine za konsultovanje u vezi s još aktuelnim premijerom Hašimom Tačijem i da su morali da istupe u javnosti s pozivima za takozvanu čistu vladu. U principu, ljudi protiv kojih se vrši istraga za krivična dela, naročito oni koji su u kabinetu premijera pod istragom zbog zloupotreba, trebalo bi dobrovoljno da ostanu izvan svake opcije za sastav nove vlade. Sve u svemu, na savesti premijera Tačija ostaje da donese konačnu odluku.

Šta će sada da rade Tačijevi potencijalni koalicioni partneri, poput Bedžeta Pacolija?

– Bilo je jasno da će buduća vlada morati da se suoči s tri glavna pitanja na Kosovu ekonomske prirode, kao i s jednim važnim političkim pitanjem. To političko pitanje je svakako dijalog sa Srbijom. Ekonomska pitanja se odnose na smanjenje nezaposlenosti i siromaštva, privatizovanje ključnih ekonomskih sistema i rešavanje problema u energetskom sektoru. Bez obzira na to ko će činiti buduću vladajuću koaliciju, ti izazovi će biti pred nama. Ipak, prevara na poslednjim izborima je postavila novi prioritet za buduće institucije, a to je da reformišu izborni sistem. Budući parlament i vlada bi to trebalo da vide kao prioritet.

Kako kosovska javnost gleda na ishod usvajanja izveštaja Dika Martija u PSSE o trgovini organima?

– Pre svega, izveštaj Dika Martija i usvajanje Rezolucije štete reputaciji Kosova u svetu.

Euleks je tom rezolucijom dobio poziv da pokrene istragu. Ima li ta misija kapacitete za sveobuhvatnu istragu? Dik Marti tvrdi da to nije slučaj, da Euleks, na primer, nema dobar program zaštite svedoka.

– Izveštaj Dika Martija nije obelodanio mnogo novih informacija koje većnisu sadržane u njegovim istupima u javnosti i tvrdnjama koje smo većčuli i videli. U ovoj formi, najbolji način da se otklone sve sumnje u vezi s pokrenutim pitanjima je nepristrasna, međunarodno priznata istraga. Nije važno da li će je sprovesti Euleks ili neko drugo međunarodno telo. Ono što je od ključne važnosti je da istraga bude slobodna i nepristrasna i da rezultate potvrdi Savet Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari