U sredu je u Novom Sadu urađeno mnogo više od načelnog dogovora o „građanskom bloku“. Definisali smo okvire politike, koja treba dugoročno da uspostavi ravnotežu na političkoj sceni i probudi energiju ogromnog broja birača koji danas ne prepoznaju odgovarajuću političku ponudu za koju bi se opredelili.

Da kao odgovorni iskusni ljudi nismo prepoznali tu opasnost, suočili bismo se ne samo sa apstinencijom u izbornom danu, već i s problemom legitimiteta onih koji bi vladali zahvaljujući rezultatima izbora s malim procentom izlaznosti. Da li će još neke političke opcije i njihovi lideri prepoznati ovaj trenutak i novi izazov i kada će se to desiti, ne mogu da kažem, ali ne zatvaramo vrata nikome – kaže u intervjuu za Danasovu „Izbornu groznicu“ Dušan Petrović, predsednik stranke Zajedno za Srbiju, odgovarajući na pitanje šta je dogovoreno na sastanku LSV, ZZS i „Nove demokratske stranke“ Borisa Tadića o koaliciji.

Da li ste podelili određene funkcije u okviru koalicije?

– I zbog toga je ova sreda bila važan dan u političkoj praksi Srbije. Prvi put se u formiranju liste nije pošlo od matematike, stranačkih apetita, rejtinga i brojeva, već smo krenuli od potrebe da definišemo novu politiku koja će biti u funkciji razvoja i boljeg života.

Kandidat za premijera će verovatno biti Tadić, a da li ste razgovarali o kandidatu za gradonačelnika Beograda?

– Nismo pričali ni o kandidatima, zapravo formalno ne možemo ni definisati kandidate za gradonačelnika ili premijera zbog izbornog sistema. Prirodno je da Boris Tadić bude nosilac liste, a obaveza svih nas je da u kratkom roku predstavimo našu politiku i za nju obezbedimo što veću podršku građana. Takođe ćemo zajedno definisati nosioca liste za Beograd. Na bazi izbornih rezultata na svim nivoima, onda će se praviti postizborne koalicije, a ja mogu samo da obećam da će u tim pregovorima, kada i ako uopšte do njih dođe, principi naše politike i spremnost drugih da ih prihvate biti opredeljujući kriterijum za eventualne koalicione sporazume i ugovore.

Lider LDP Čedomir Jovanović nije se odazvao pozivu na sastanak. Kako to komentarišete?

– Ne želim da komentarišem političke odluke drugih u predizbornom procesu. Koncentrisan sam na brojne obaveze i odluke koje moram da donosim u ZZS i koaliciji čiju smo politiku definisali. Ipak, moram da priznam da način na koji je Jovanović prezentovao svoje stavove i odluke LDP nije prihvatljiv i ne doprinosi izbornom procesu.

Da li biste LDP prihvatili u koaliciju ako promene mišljenje?

– Čini mi se da je njihova odluka konačna.

Tadić je pregovarao i sa URS, a oni nisu bili u Novom Sadu. Šta se s tim desilo?

– Ako kažete da je Tadić pregovarao sa URS, onda morate njega da pitate ovo pitanje. Ja znam da su Mlađan Dinkić i on razgovarali. To i jeste posao političara. Pa i ja sam lično razgovarao s Dinkićem, ali nisu to bili pregovori, niti je neko tu apriori za, a neko protiv. Razgovarali smo principijelno i konstruktivno. Pokušali smo da razjasnimo neke dileme iz prošlosti, koje su naše odnose opterećivale, i utvrdili da postoje sličnosti i razlike kada je u pitanju rešavanje pre svega ekonomskih problema. Dakle, nije bilo pregovora, a ja ništa ne smatram konačnim sve do momenta dok se lista koju će, uveren sam, predvoditi Boris Tadić ne preda RIK-u.

Zna li se naziv vaše koalicije?

– Još ne. U opticaju je nekoliko rešenja, ali još nisam u mogućnosti da vam ih kažem.

Tadić je rekao da će uspehom smatrati više od deset odsto glasova. Kakav rezultat koalicije očekujete vi?

– Ne želim da licitiram. Moguće je da ćemo našim programom razvoja i ulaskom Borisa Tadića u izbornu trku probuditi energiju kod silnog sveta i da će se jedan dobar deo njih odlučiti da, glasajući za ovakvu političku grupaciju, ne ostane van odlučivanja šta će biti s njihovim životima.

Da li bi ZZS prešla cenzus ako bi na izbore izašli samostalno?

– Zajedno za Srbiju je za manje od godinu dana, koliko funkcionišemo, napravila 96 odbora u Srbiji, jednu ozbiljnu stranačku infrastrukturu. Tako da sam siguran da su izbori 2016, u redovnom terminu, naša bi politička ideja razvoja bila više prepoznata.

Tadić je u procesu formiranja stranke. Da li ste razmišljali da osnujete posle izbora zajedničku stranku?

– Videćemo kako će se razvijati politički proces prouzrokovan odlukom Tadića da izađe na izbore. Sve ono što bude doprinosilo uspostavljanju razvoja kao suštinske političke ideje, ZZS će podržati. Da li će to biti stvaranje zajedničke stranke ili nekog drugog stranačkog saveza, to ćemo da vidimo.

Vidite li vas i Tadića eventualno u sledećoj vladi sa SNS?

– U ovom trenutku niti je to tema niti bilo ko o tome u Zajedno za Srbiju razmišlja. Mi imamo jasan predlog na koji način treba građanima da prikažemo ono što mislimo da je najbitnije. Posle toga, s jednom zajedničkom predizbornom vizijom, da izađemo pred građane i vidimo šta će građani da kažu. Videćemo šta je realno, a šta ne.

Ali, mnogi ove izbore smatraju „izborima za koalicionog partnera naprednjaka“. Dakle, imate li ambicije da budete vlast ili opozicija?

– Ko će biti u vlasti, a ko ne, o tome ćemo pričati posle izbora. Nema mesta sada trošiti energiju na spekulacije šta će biti 16. marta.

Sučeliti vizije umesto uvreda

Koji je, po vama, pravi razlog za raspisivanje vanrednih izbora?

– To sad nije važno. Da je vlada u ostavci imala jasan ekonomski plan, siguran sam da ne bi bilo izbora. Sve u svemu, to više nije tema kojom se bavim. Izbori su raspisani i to je realnost. Ovo je prilika da umesto festivala uvreda i jalovih političkih rasprava sučelimo vizije o tome kako Srbija treba da se razvija. Mi u ZZS imamo plan za razvoj, imamo želju i veliku energiju da razvoj Srbije postavimo u centar svih političkih zbivanja. Imamo jasan plan o poljoprivredi, proizvodnji hrane, energetici, rudarstvu, zdravstvu i prosveti koji treba da budu pretvoreni u motore razvoja. I to će biti tema naše predizborne kampanje, sve drugo u ovom trenutku nije važno.

Vuk Jeremić

Isključeni ste iz DS istovremeno kada i Vuk Jeremić. Da li ste razmišljali o saradnji sa njim?

– Sa Jeremićem se nisam video od letos. Poslednji put kada smo se videli imali smo dosta udaljen pogled o spoljnoj politici Srbije i do ovog trenutka ne postoji nijedan signal koji ukazuje da su te razlike manje nego ranije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari