Marina Komad, savetnica predsednika Socijaldemokratske stranke Borisa Tadića, komentarišući nedavne posete tog političara Ukrajini, Azerbejdžanu i Turskoj, kaže za Danas da Tadić odlazi godišnje u više desetina inostranih poseta, odazivajući se na pozive stranih državnika, međunarodnih institucija, univerziteta na kojima drži predavanja i slično.

Kako ističe, o njegovim inostranim posetama stranka redovno obaveštava jasnost putem saopštenja za medije.

Podsetimo, bivši predsednik Srbije i lider Socijaldemokratske stranke u Kijevu je razgovarao sa zvaničnicima Ukrajine o mogućim rešenjima ukrajinske krize i poručio da je to rešenje moguće pronaći samo dogovorom Rusije i Zapada, koji bi bio zasnovan na uvažavanju interesa obeju strana. „Srbija će za nekoliko dana preuzeti predsedavanje OEBS-u i očekujem da će moja zemlja, kao prijatelj Ukrajine i Rusije, uspeti da bude neutralna, ali i energičan posrednik u razgovorima između Kijeva i Moskve“, naglasio je Tadić u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Ukrajine Pavlom Klimkinom.

Boris Tadić je, inače, u Ukrajini boravio istovremeno kada i šef srpske diplomatije Ivica Dačić, što pojedini poznavaoci prilika tumače kao pokazatelj da on priželjkuje da preuzme Dačićevu funkciju u okviru očekivane rekonstrukcije Vlade Aleksandra Vučića.

Lider Socijaldemokratske stranke se takođe ove sedmice susreo u Istanbulu sa doskorašnjim predsednikom Turske i razgovarao o bilateralnim odnosima dve države i o nastavku razvijanja veza započetih u vreme njihovih mandata. Poseban deo razgovora posvetili su saradnji u oblasti investicija, a Tadić je zamolio Gula da i nakon završetka svog mandata nastavi da aktivira svoje kontakte i ljude iz sfere biznisa koji mogu biti potencijalni investitori u Srbiji. Tokom razgovora osvrnuli su se i na ubistvo srpskog navijača u Turskoj i istakli da je sport neophodno izmestiti iz politike, prevazići i smiriti situaciju nastalu nakon tog tragičnog događaja, saopštila je njegova partija.

Tadić je ranije ovog meseca boravio i u Azerbejdžanu, gde je razgovarao sa šefom države Ilhamom Alijevim o mogućnosti priključivanja Srbije na planirani gasovod Južni koridor. „Zbog budućnosti Srbije i njenih građana od izuzetnog značaja je diverzifikacija gasnih izvora i snabdevanja gasom kao strateškim energentom koji se koristi za grejanje stanovništva i pokretanje industrije“, izjavio je Tadić. On se u Bakuu sastao i s drugim zvaničnicima i održao predavanje na azerbejdžanskoj Diplomatskoj akademiji.

Dačić: Šansa za Srbiju

Šef diplomatije Ivica Dačić ocenio je da je predsedavanje OEBS-u prilika koja se ne propušta i da Srbija treba da pomogne toj organizaciji da bude most između sukobljenih strana u ukrajinskoj krizi. „Zemlja koja je, na najgori mogući način, osetila šta znači izolacija, izopštavanje sa međunarodne scene, od 1. januara će dobiti šansu da svoje teško iskustvo pretvori u jasan dobitak“, naveo je Dačić u autorskom tekstu za „Nedeljnik“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari