Predsednik Boris Tadić s nekolicinom najbližih saradnika i premijerom Mirkom Cvetkovićem ovih dana privodi kraju koncipiranje predloga za rekonstrukciju Vlade Srbije, a ideja koja preovladava jeste da će biti i spajanja ministarstava i personalnih promena na čelu nekoliko resora, saznaje Danas u vrhu Demokratske stranke.

Nakon što Tadić sa saradnicima iz kabineta na Andrićevom vencu i Cvetkovićem utvrdi koncept predloga, što bi trebalo da se desi ovog vikenda, s njim će biti upoznato uže Predsedništvo DS, čiji će članovi dati svoje sugestije, pre svega u vezi s resorima u vladi na čijem su čelu predstavnici demokrata. Potom će finalna verzija, i dalje u formi koncepta rekonstrukcije, iza kojeg će stajati Demokratska stranka i premijer Cvetković, biti upućena lideru koalicije SPS-PUPS-JS Ivici Dačiću na razmatranje. Istovremeno, o svemu će biti obavešteni predsednici stranaka koje su ušle u vladu s kvote liste „Za evropsku Srbiju“ Mlađan Dinkić, Rasim Ljajić i Sulejman Ugljanin. Kada se utvrdi konačni predlog rekonstrukcije, koji će u velikoj meri zavisiti od Dačića, u sve detalje biće upućeni predstavnici političkih stranaka koje nemaju ministre u vladi, ali joj daju podršku u Narodnoj skupštini, objašnjeno je Danasu u vrhu Demokratske stranke.

Ceo posao, uključujući predloge izmena Zakona o Vladi Srbije i budžeta za 2011, trebalo bi da bude završen najkasnije do kraja sledeće sedmice, odnosno do ponedeljka, 7. marta, kako bi se potom pristupilo „maksimalno efikasnoj“ debati u parlamentu. Ideja je da rekonstruisana vlada funkcioniše godinu dana, do redovnih izbora, na proleće 2012. godine.

Premijer Mirko Cvetković izjavio je da još nije odlučio da li će rekonstrukcija biti sprovedena kroz kadrovske promene ili će i broj ministarstava biti smanjen, kao i da će tu odluku doneti do kraja ove nedelje. Cvetković je u intervjuu za Ekonomist magazin rekao da mu opcija „rekonfiguracije“ izgleda primamljivije, ali da nije sigurno da li će je prihvatiti koalicioni partneri, ni da li je izvodljiva u kratkom roku. Na pitanje kako komentariše to što Mlađan Dinkić i dalje tvrdi da sve odluke donosi predsednik Boris Tadić, Cvetković je odgovorio da lider G17 plus želi da ga diskredituje. „To je pokušaj diskreditacije mene kao ličnosti… Drago mi je što ne može da se nađe nijedna druga zamerka osim te, koja je čist stereotip“, kazao je Cvetković.

Ivica Dačić je juče potvrdio da još nije dobio predlog za izmene u sastavu Vlade Srbije, niti poziv na sastanak o toj temi. „Dogovoreno je da premijer Cvetković, odnosno DS, predlože neko rešenje, zasnovano na modelima koji postoje u državama sa sličnom tradicijom i načinom organizacije državne vlasti“, kazao je predsednik SPS novinarima i istakao da bi za tu partiju bile prihvatljive „i personalne promene u vladi i smanjenje broja ministarstava“. „Nikakvih problema nema, mi nismo kočnica u takvom jednom procesu“, rekao je Dačić. Kao osnovno zalaganje socijalista naveo je da rešenja do kojih se dođe pri rekonstrukciji ne budu „trenutna“, već da važe i za buduće vlade.

Tomislav Nikolić, predsednik Srpske napredne stranke, zatražio je juče od premijera Mirka Cvetkovića da podnese ostavku i tako omogući građanima da na vanrednim parlamentarnim izborima izraze svoju volju. „Pozivam vas da ostavkom građanima omogućite da izađu na birališta i izaberu one za koje misle da treba da ih vode. Možda ćete to biti opet vi, ali to bi bilo čudo neviđeno“, rekao je Nikolić u obraćanju s govornice Narodne skupštine, u raspravi o radu javnih preduzeća i izveštaju Dika Martija, kojoj je prisustvovao i predsednik vlade.

Predsednik SDU i narodni poslanik Žarko Korać izjavio da rekonstrukcija neće imati nikakvog efekta i da je politička kriza u Vladi Srbije premeštena u parlament. „Sad je problem u skupštini, jer će poslanički klub G17 plus svakim glasanjem terati vladu kao celinu da povlači poteze koji njima odgovaraju“, ocenjuje Korać za B92. On smatra da će se rekonstrukcijom „nešto uraditi“, odnosno da će se spojiti neka ministarstva i da će neki ljudi izgubiti posao, ali da efekta za bolji život građana neće biti. Najveći ekonomski problemi u zemlji kriju se, prema njegovoj oceni, u javnim preduzećima, koja su izvor finansiranja političkih stranaka i to je prva stvar koju treba reformisati.

Čiji će interesi prevagnuti pri rekonstrukciji

Medijske spekulacije o ministarstvima koja će pri rekonstrukciji biti ukinuta, odnosno o ministrima koji će biti „zamenjeni“, svakodnevne su. Sudeći po učestalosti nezvaničnih informacija, resori koji će verovatno biti pripojeni nekim drugim su Ministarstvo za ljudska i manjinska prava (koje „pokriva“ DS), Ministarstvo vera (DS), Ministarstvo telekomunikacija (G17 plus), kao i ona zadužena za Nacionalni investicioni plan (G17) i Kosovo i Metohiju (DS), odnosno za omladinu i sport (G17).

U tom slučaju, stranka Mlađana Dinkića bila bi najveći gubitnik, ostavši bez tri od ukupno šest ministarstava koja „drži“, dok bi se pobednikom mogao smatrati SPS, koji će eventualno morati da se odrekne jednog ministra, verovatno Petra Škundrića, zaduženog za energetiku.

Kada je reč o personalnim promenama na čelu resora koji bi ostali bez obzira na smanjenje broja ministarstava, spekuliše se da su najviđeniji za smenu ministar poljoprivrede Saša Dragin (DS) i ministar kulture Nebojša Bradić (G17). Svakako je neizvesna i sudbina ministra bez portfelja Sulejmana Ugljanina, s obzirom da bi u cilju štednje njemu prvom trebalo da se izmakne fotelja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari