Premijer Srbije Mirko Cvetković pokrenuo je juče postupak za razrešenje potpredsednika vlade Mlađana Dinkića i državnog sekretara u Ministarstvu finansija Slobodana Ilića. Odluka da Dinkića, lidera G17 plus, jedne od tri ključne članice vladajuće koalicije, treba skloniti iz Vlade Srbije doneta je, kako saznaje Danas, na relaciji DS – SPS, u komunikaciji Borisa Tadića i Ivice Dačića. Dinkić i njegovi saradnici saznali su za pokretanje smene juče neposredno pred konferenciju za novinare Mirka Cvetkovića, hitno sazvanu za 14 časova.

Nakon emisije Utisak nedelje u nedelju uveče, u kojoj je potpredsednica G17 plus Suzana Grubješić oštro odgovarala potpredsednici SPS Dijani Vukomanović zbog njenih kritika na račun Dinkića, lider socijalista Ivica Dačić je, kako nezvanično saznajemo, pozvao telefonom predsednika G17 plus. Sagovornici Danasa navode da je razgovor dvojice potpredsednika vlade bio veoma žestok, da su jedan drugom izgovorili niz neprijatnih reči i „rastali“ se u neprijateljskom raspoloženju. Dačić je potom, navode izvori našeg lista, telefonirao Borisu Tadiću i rekao mu da „ovako više ne može“, kao i da se „nešto hitno mora preduzeti“, sa čime se predsednik DS i Republike saglasio.

Sama odluka o pokretanju inicijative za smenu Dinkića doneta je juče pre podne i o njoj je bio obavešten mali broj ljudi. Lideri stranaka vladajuće koalicije su o toj inicijativi saznali kada i Dinkić, pred premijerovu konferenciju za novinare. „Predsednik Tadić mi je rekao da je sve pod kontrolom, da je vladajuća koalicija stabilna i da neće doći do raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora“, kazao je Danasu predsednik jedne od stranaka koje podržavaju Vladu Srbije.

Mirko Cvetković je u obraćanju novinarima saopštio da je pokrenuo postupak za razrešenje Mlađana Dinkića i Slobodana Ilića. „Vlada mora da funkcioniše kao jedinstven tim, a ne kao asocijacija slobodnih i manje ili više važnih ministara. Biti ministar u vladi ne sme da bude sredstvo lične promocije. Odluku sam doneo sa čvrstim ubeđenjem da je u interesu građana i ne očekujem da bi mogla da dovede do pada koalicije“, istakao je Cvetković.

Premijer je rekao da je odluku doneo on lično, da je o njoj juče pre podne obavestio predsednika Tadića, a uoči pres-konferencije da su za sve saznali i Dinkić i Ilić. „Ne znam kako su reagovali, jer su obavešteni neposredno pred početak konferencije, pa nisam imao priliku da čujem reakciju“, odgovorio je on na pitanje novinara. Obrazlažući inicijativu, Cvetković je kazao da vlada mora da funkcioniše tako kao da se svi nalaze u jednom istom vozilu i da je „ovde očigledno došlo do odskakanja“. Kako je istakao, ta odluka nije usmerena protiv G17, jer ostali ministri ove stranke nisu njome obuhvaćeni. „Što se tiče rekonstrukcije Vlade Srbije, u naredne dve nedelje imaćemo predloge i rešenja“, najavio je.

Cvetković je naglasio i da se on lično, kao premijer, za ove nešto manje od tri godine mnogo puta uzdržao da odgovori tamo gde je „kao čovek za to osećao potrebu“. „Imajući u vidu sve nedavne događaje, obavestio sam o ovome i predsednika Tadića i rekao da vlada nije u stanju da ovako funkcioniše i da je neophodno da se zamene oni njeni članovi koji bez trunke mere u onome što govore ruše njen ugled i dovode u pitanje njeno jedinstvo“, naglasio je Cvetković.

Premijer je istakao i da će odluka „u najkraćem roku“ biti predata Skupštini Srbije na usvajanje, kao i da će je „svi drugi ministri oceniti i verifikovati“. „Bitno je reći da ova moja odluka ima za cilj da ojača vladu, a koaliciju učini odgovornijom. Nadam se da će biti prihvaćena i da zbog lične odgovornosti niko neće dovoditi u pitanje ono što treba da ostvarimo u ključnoj 2011. godini“, istakao je Cvetković. On je rekao da je vlada ostvarila dobre rezultate, da je kurs stabilan, izvoz raste, ali da su neke stvari mogle da budu urađene mnogo bolje, kao i da su „građani s pravom nezadovoljni i da s pravom misle da je moglo da bude učinjeno više“.

Vladajuća koalicija u Skupštini Srbije ima 129 od 250 poslanika, a od toga 24 mandata, uz jedan sporan, pripadaju grupi G17 plus. Ova stranka ima, odnosno imala je do juče, šestoro ministara i osmoro državnih sekretara. Poslanička grupa Za evropsku Srbiju ima 78 poslanika, koalicija SPS – JS 15, PUPS pet, a grupa manjina – sedam poslanika. Od opozicionih partija najviše poslanika pripada klubu SRS – 56, zatim SNS 22, DSS 20, LDP 12, Novoj Srbiji devet, dok je jedan poslanik samostalan.

Iako predstavnici vladajuće koalicije zvanično tvrde da neće biti raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora, nezvanično za Danas kažu da očekuju žestoku reakciju G17 u narednom periodu. „Verujem da će oni napustiti vladajuću koaliciju, iako i njima ne odgovaraju izbori, ali ipak postoji mogućnost da vlada uz podršku LDP i samostalnih poslanika nastavi aktivnosti“, kaže izvor Danasa iz vladajuće koalicije. Na našu opasku da čak i u slučaju podrške 12 poslanika LDP i jednog samostalnog koaliciji nedostaje još 11 poslanika, naš sagovornik ističe da će „sigurno“ biti obezbeđeno 126 glasova podrške u parlamentu, ne navodeći kako će se to dogoditi.

Ivica Dačić je rekao sinoć novinarima da ostaje pitanje da li će biti formirana nova parlamentarna većina ili će biti raspisani izbori. On je kazao da ga je Tadić obavestio o odluci premijera Cvetkovića i da SPS podržava tu odluku u skladu sa koalicionim dogovorom sa demokratama. Dodao je da ta odluka znači preispitivanje odnosa na kojima je nastala vladajuća koalicija.

Sudeći prema jučerašnjoj reakciji, LDP nema nameru da „popunjava rupe“ u vladajućoj koaliciji u slučaju odlaska G17 plus iz vlasti. „Raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora najbolje je rešenje za bezidejnost Vlade Srbije, a ako predsednik Tadić ima plan, trebalo bi da ga što pre saopšti“, rečeno je Danasu u LDP.

Ni naprednjaci nemaju nameru da ulaze u vladajuću koaliciju na mala vrata. Lider SNS Tomislav Nikolić ocenio je juče da je odluka premijera Srbije da pokrene postupak za razrešenje ministra Dinkića „put za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora“. „Danas je izvesno da takva garnitura više nikada ne može biti na vlasti u Srbiji“, rekao je Nikolić novinarima i dodao da je ubeđen da su vladajuće stranke „toliko kivne jedna na drugu i da su toliko potrošile živaca građana da ćemo sigurno imati vanredne parlamentarne izbore“.

„Početak kraja“ aktuelne vlade juče je pozdravio i lider Nove Srbije Velimir Ilić, navodeći da je Tadić shvatio da mu je bolje da sam raspiše izbore nego da u aprilu budu raspisani pod pritiskom opozicije. Slično misle i u DSS, gde navode da je raspisivanje vanrednih izbora najizglednije rešenje.

O predlogu za razrešenje Mlađana Dinkića s funkcije ministra ekonomije i regionalnog razvoja Skupština Srbije će se izjašnjavati na prvoj sednici nakon što premijer Cvetković zvanično dostavi svoj predlog. Dinkiću će mandat prestati ukoliko predlog za razrešenje podrži većina, odnosno najmanje 126 poslanika. Dinkić ima pravo da se obrati poslanicima kada se bude odlučivalo o njegovom smenjivanju.

– Narodna skupština razmatra i glasa o predlogu za razrešenje člana vlade na prvoj narednoj sednici. Članu vlade, koji je razrešen, mandat prestaje danom donošenja odluke o razrešenju. Predsednik vlade dužan je da predloži Narodnoj skupštini izbor novog ministra u roku od 15 dana od prestanka mandata prethodnog ministra. Od podnošenja predloga predsednika vlade za razrešenje ministra do odluke, ministar Dinkić ne može da obavlja svoja ovlašćenja, već njih preuzima član vlade koga predsednik vlade ovlasti“, objasnila je za Danas predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović.

Predsednica Skupštine Srbije ranije je najavila vanrednu sednicu zakonodavnog doma za 21. ili 22. februar, kada će se konstatovati ostavka ministra zdravlja Tomice Milosavljevića i ako joj pristigne još koja.

I drugi ministri na proveri

Premijer Mirko Cvetković je izjavio da će se narednih dana, u okviru razgovora o rekonstrukciji Vlade, razmatrati učinak svakog ministra ponaosob. On je sinoć za RTS kazao da je razmatrao i učinak ministra Mlađana Dinkića, ocenivši da je glavni problem u zemlji nezaposlenost „koji je u potpunosti bio u okviru Dinkićevih resora i za čije rešavanje su uložena značajna sredstva iz budžeta, a dobijeni su najlošiji rezultati“. Potpredsednik DS Dragan Đilas najavio je da će do 1. marta biti poznat novi sastav vlade. On je za B92 sinoć ispričao da je Cvetković na „predsedništvu“ DS obavestio stranačke kolege da ne može da bude vođa vladi ako u njoj ostane Dinkić, na šta su mu članovi ovog tela „dali podršku“.

Svi politički slalomi lidera G17 plus

Vlada premijera Mirka Cvetkovića treća je u kojoj je Mlađanu Dinkiću poverena ministarska funkcija. U prvom kabinetu Vojislava Koštunice, koji je stupio na dužnost marta 2004, a činili su ga ministra DSS, Nove Srbije i G17 plus, uz manjinsku podršku SPS u parlamentu, bio je ministar finansija. Ostavku je podneo oktobra 2006, kada je G17 napustila koaliciju nezadovoljna blokadom procesa evropskih integracija. Vanredni izbori su raspisani januara naredne godine.

Dinkiću je u drugoj Koštuničinoj vladi, koju su maja 2007. formirali DS, DSS i G17, pripalo mesto ministra ekonomije i regionalnog razvoja. Razlike unutar koalicije ubrzo su postale nepremostive, pre svega oko odnosa prema EU i kosovskom problemu, tako da ju je lider DSS raspustio marta 2008. godine.

Savez DS, G17 plus i SPS dolazi na vlast formiranjem vlade juna 2008. Mlađan Dinkić biva izabran za njenog potpredsednika i, opet, ministra ekonomije i regionalnog razvoja. Premijer Mirko Cvetković pokreće postupak njegovog razrešenja februara 2011, tvrdeći da Dinkić „ruši jedinstvo“ vlade.

Dinkić je na vlasti zapravo od novembra 2000, kada je izabran za guvernera tadašnje Narodne banke Jugoslavije, kao najmlađi u istoriji na toj funkciji. Smenjen je na leto 2003, nakon čega G17 plus kreće u rušenje vlade Zorana Živkovića. Za ovih više od deset godina u opoziciji je proveo jedva devet meseci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari