Srbiji nije postavljen nijedan novi uslov za dobijanje statusa kandidata. Međutim, optimizam koji se proširio nakon sednice Saveta ministara EU treba dovesti u racionalne forme.

Ništa ne treba slaviti, nego treba raditi na tome. Još neka rešenja u dijalogu s Prištinom mogu biti postignuta do 9. decembra i odluke o kandidaturi – izjavio je juče novinarima u Kragujevcu predsednik Boris Tadić.

Kako je naveo, u interesu je zvaničnog Beograda da se obezbedi učešće Prištine na regionalnim forumima, „ali to ne podrazumeva priznavanje Kosova“. „Prihvatljivo je sve što je u skladu s Rezolucijom 1244 i Ustavom Srbije“, istakao je Tadić.

Predsednik je objasnio da je u noći između 5. i 6. decembra razgovarao sa više evropskih zvaničnika, uključujući visoku predstavnicu EU Ketrin Ešton i predstavnike Nemačke, koji su imali veoma ozbiljne primedbe kada je reč o dodeljivanju statusa kandidata Srbiji. „Treba, međutim, imati na umu da je 26 država članica EU podržalo bezuslovno dodeljivanje statusa kandidata Srbiji. To je velika stvar“, poručio je Tadić.

Predsednik je pozdravio odluku Srba na severu KiM da počnu da uklanjaju barikade jer, kako je rekao, one nisu prepreka za prebacivanje kosovskih carinika na administrativne prelaze. „To se obavlja, kao što smo videli, helikopterima, a barikade ne možemo postaviti na nebu. Treba da budemo racionalni i da nađemo rešenje kroz pregovore“, istakao je Tadić.

Predsednik o modelu „dve Nemačke“

Povodom navoda funkcionera nemačke vladajuće CDU, koje je naš list juče objavio, da se zalaže za primenu modela „dve Nemačke“ na odnose Srbije i Kosova, predsednik Tadić je rekao novinarima da su prihvatljivi neki njegovi aspekti. „Taj model znači da su dve Nemačke, ne priznavajući jedna drugu, obezbedile funkcionisanje sistema. I mi to želimo. To je izuzetno važno – ne sprečavati život i protok robe. Ali, to ne znači priznavanje Kosova“, kazao je Tadić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari