Haški begunac Ratko Mladić je uhapšen, potvrdio je predsednik Srbije Boris Tadić. On je na vanrednoj konferenciji za novinare u Beogradu rekao da su akciju koordinisano izveli pripadnici BIA i Službe za otkrivanje ratnih zločina. Tadić očekuje da u državi neće biti političke nestabilnosti zbog hapšenja haškog optuženika Ratka Mladića i dodao da će biti procesuirani svi koji pokušaju da to izazovu.

On je dodao da republičke institucije rade svoj posao u skladu sa zakonom i da će sve učiniti da Srbija ostane stabilna. Odgovarajući na pitanje da li očekuje proteste građana zbog hapšenja Mladića, Tadić je rekao da ne želi da se bavi kalkulacijama.

Predsednik je rekao da će biti istraženo gde se Mladić skrivao i da će biti procesuirani svi ljudi koji su mu u tome pomagali. Tadić je ponovio da će Srbija dovršiti saradnju sa Haškim tribunalom i da će uhapsiti i izručiti i poslednjeg optuženika Gorana Hadžića čim on bude dostupan državnim organima. On je ocenio da su, nakon hapšenja Mladića, pale u vodu optužbe da Srbija neiskreno sarađuje sa Haškim tribunalom i da ne želi da uhapsi haške begunce.

Predsednik je obećao da će do kraja mandata Vlade Srbije biti uhapšeni i svi organizatori velikih kriminalnih grupa u zemlji.

– Hapšenjem Mladića okončan je jedan težak period istorije, skinuli smo ljagu sa Srbije, svih njenih građana i srpskog naroda gde god da živi, rekao je Tadić i istakao da je akcija hapšenja Mladića pokazala da su bezbednosne snage u Srbiji koordinisane, kao i nameru zemlje da obezbedi sigurnost, stabilnost i vladavinu prava.

– Bezbednosno-informativna agencija je obavila najveći mogući zadatak i suštinski je doprinela lociranju i hapšenju Mladića, kazao je predsednik i čestitao bezbednosnim snagama.

Predsednik je izjavio da su hapšenjem haškog optuženika

Ratka Mladića Srbiji „otvorena vrata“ ka Evropskoj uniji i naglasio da je Mladić uhapšen na teritoriji Srbije, ali nije želeo da iznosi detalje akcije, rekavši da će to saopštiti bezbednosne službe. Govoreći o vremenskoj podudarnosti hapšenja Mladića sa dolaskom visoke predstavnice EU za bezbednosti i saradnju Ketrin Ešton, Tadić je rekao da Srbija nije kalkulisala tim hapšenjem već je od prvog momenta sarađivala iskreno sa Haškim tribunalom.

Cvetković: Uklonjena najveća prepreka ka EU

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je juče da je Srbija hapšenjem haškog begunca Ratka Mladića uklonila najveću prepreku u procesu evropskih integracija. „Hapšenjem Ratka Mladića Srbija je iskazala jasan moralni kredibilitet i uklonila najveću prepreku u procesu evropskih integracija. Ovo je i dokaz da su sve nadležne institucije ozbiljno radile svoj posao“, naveo je Cvetković u pisanoj izjavi za medije. Cvetković je ocenio da je Srbija jasno pokazala da je privržena pravdi i poštovanju vladavine prava. „Zalažemo se za personalizaciju svih zločina i za izvođenje pred lice pravde svih osumnjičenih za ratne zločine počinjene na teritoriji bivše Jugoslavije“, rekao je Cvetković. D. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari