Lider naprednjaka Tomislav Nikolić izjavio je za Danas da ga predsednik Srbije i DS Boris Tadić još nije kontaktirao u vezi s eventualnim dogovorom o održavanju izbora krajem godine. „Tadić, niti iko iz njegovog okruženja i DS, nije me zvao.

Umesto da razgovaramo o datumu izbora, objavili su saopštenje za javnost“, odgovorio je Nikolić na pitanje našeg lista da li je imao kontakta s liderom demokrata i njegovim saradnicima, nakon što je u nedelju poručio da je 18. decembar krajnji rok da se održe parlamentarni izbori.

Datum 18. decembar, za koji naprednjaci kažu da je njihov „poslednji ustupak“ demokratama, zapravo je rezultat odvojenih razgovora koje je nedavno u Briselu i Beogradu evropski komesar za proširenje Štefan File imao s Borisom Tadićem i Tomislavom Nikolićem, o čemu je Danas prvi pisao. Kako su našem listu juče potvrdili saradnici komesara Filea, koji su zahtevali anonimnost, 18. decembar je zapravo „kompromisno rešenje“ do kojeg su došlo u tim konsultacijama. Tadić je u razgovoru s Fileom bio pri stavu da izbore treba raspisati tek kada Evropski savet u decembru donese formalnu i konačnu odluku o srpskoj kandidaturi za članstvo, što znači da bi se na birališta išlo u 2012, dok je Nikolić smatrao da bi građani o novoj vlasti trebalo da se izjasne u oktobru ili novembru.

Naši sagovornici iz Brisela kažu da će Evropska komisija, kada bude utvrđivala mišljenje o kandidaturi Srbije, verovatno predložiti Savetu EU da zemlja dobije status kandidata, ali ne i datum pregovora o članstvu. To bi, kako procenjuju u okruženju komesara za proširenje, trebalo da bude „vetar u leđa demokratama“. Tadić je za Brisel pouzdaniji i izvesniji politički saradnik od Nikolića, za kojeg se nikad ne zna da li je zaista odlučio da postane evropejac, rekao nam je blizak Fileov saradnik.

Na pitanje zašto je lider naprednjaka izašao ovog vikenda u javnost sa 18. decembrom kao svojim zahtevom za održavanje izbora, kada je zapravo reč o dogovoru, briselski izvori našeg lista ocenjuju da predsednik SNS „na ovaj način pokušava da građanima predstavi da je on na nešto naterao vlast, bilo da su to razgovori ili održavanje izbora u decembru, što je period koji odgovara i demokratama „.

U susretima Filea s Tadićem i Nikolićem, bilo je reči i o formiranju takozvane velike koalicije demokrata i naprednjaka. Kako su nam rekli Fileovi saradnici, EK ne bi imala ništa protiv takve koalicije, jer bi to značilo da bi Srbija četiri godine bila politički stabilna, a vlast ne bi imala mogućnost izgovora za nesprovođenje reformi. Takođe, naprednjaci ne bi imali ništa protiv saveza s DS, jer očekuju da će biti većinski partner, odnosno da će imati više ministarstava i udela u vladi. S druge strane, demokrate se teško odlučuju za tako nešto, jer im ne odgovara da im SNS diktira uslove, i računaju da če biti u stanju da oforme vlast s aktuelnim partnerima kao što su SPS, manjine i eventualno URS.

Naprednjaci i demokrate razmenili su juče i prekjuče saopštenja sa teškim međusobnim optužbama. Reagujući na poruku DS da Nikolić i Vučić pozivaju na rušenje pravnog poretka, Predsedništva SNS tvrdi da je to „izraz straha, nervoze i panike režima zbog narastajućeg nezadovoljstva naroda“. Saopštenje DS je „otvorena pretnja, ne samo Tomislavu Nikoliću i Aleksandru Vučiću, već i očuvanju demokratskog poretka, poštovanja osnovnih ljudskih i građanskih prava, kao i elementarnih političkih sloboda“, smatraju naprednjaci.

SNS je juče ponovo pozvao građane da se okupe u Beogradu 16. aprila na platou ispred Skupštine Srbije u 12 sati, „kako bi autokratskom režimu stavili do znanja da njihova bahatost i osionost ne mogu da zaustave neminovne promene“. DS je u nedelju saopštio da izjave predsednika SNS Tomislava Nikolića o datumu izbora „sadrže pretnju rušenja pravnog poretka, jer je zakonom propisano ko i kako raspisuje izbore“.

Jovo Bakić, sociolog s Filozofskog fakulteta u Beogradu, ocenjuje za Danas da sastanka Tadića i Nikolića pre mitinga 16. aprila neće biti, „iako se u politici nikad ne zna“. Bakić ističe da će DS sačekati da vidi kako će da prođe miting u Beogradu, pa će tek onda razmišljati o susretu lidera. „Najnovija saopštenja DS i SNS mogu da znače zahuktavanje pred izbornu kampanju, jer se tada koriste ovakvi pristupi. Ipak, predstavnici SNS su u pravu kada navode da je saopštenje demokrata, u kojem se čelnici naprednjaka optužuju za pozivanje na rušenje pravnog poretka, izraz nervoze“, ukazuje Bakić.

Prema Bakićevim rečima, 18. decembar je razuman datum za održavanje parlamentarnih izbora, ali i poslednji dan da se u 2011. to učini, jer je 25. decembra Božić. Ipak, kako ističe, redovni izbori bi trebalo da se održe u aprilu sledeće godine i „potpuno je svejedno da li će biti tada ili 18. decembra, jer je to pitanje političkog kalkulisanja“. Datum izbora neće biti ničija pobeda, već kompromisni stav političkih partija, zaključuje Jovo Bakić.

Politički analitičari su saglasni u proceni da aprilski miting SNS neće biti dovoljan za raspisivanje prevremenih izbora. „Ako ostane sve kao što je sada, uključujući i miting od 16. aprila, onda je teško verovati da to može biti nekakav ozbiljniji pritisak koji može naterati Tadića i vlast da ranije raspišu izbore, odnosno do kraja ove godine“, rekao je agenciji Beta sociolog Slobodan Antonić. Istovremeno, Antonić ističe da SNS „mora da koristi mirna sredstva kako bi se prikazao kao konstruktivna evropska stranka, a to u značajnoj meri ograničava pritisak koji mora da izvrši na DS“.

„Naprednjaci zbog Brisela ne smeju da upotrebe radikalnija sredstva pritiska, a s druge strane, blaža sredstva pritiska na DS, odnosno na vlast, očigledno do sada nisu davala rezultate“, smatra Antonić, dodajući da zbog toga do kraja 2011. najverovatnije neće biti izbora. Ipak, kako zaključuje, reakcija vlasti zavisiće od toga koliko će se ljudi okupiti na mitingu 16. aprila i kako će na sve reagovati javnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari