Predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović imaće pravo da izabere da li bi kao vršilac dužnosti šefa države „stolovala“ u Predsedništvu Srbije ili bi sve poslove nastavila da obavlja iz svog kabineta u Domu Narodne skupštine, ukoliko Boris Tadić podnese ostavku kako bi se predsednički izbori održali zajedno s parlamentarnim i lokalnim, smatraju sagovornici Danasa.


Ukoliko se odluči na objedinjavanje svih izbora ovog proleća, predsednik Tadić morao bi da se iseli iz svog kabineta na Andrićevom vencu. U tom slučaju v.d. lidera Srbije postala bi predsednica Narodne skupštine Slavica Đukić Dejanović, koja bi se na ovom mestu zadržala najduže 40 dana, ali bi pri tome zadržala i funkciju šefice parlamenta.

Ipak, predsednik Tadić za donošenje konačne odluke o tome da li će i predsednički izbori biti održani 29. aprila ili 6. maja, po zakonu ima još vremena – ili će morati da odluči do 31. marta, ako izbori budu krajem aprila, ili do 7. aprila, ukoliko se održe na Đurđevdan.

U Zakonu o izboru predsednika Republike piše da, ako šefu države mandat prestane pre vremena, izbori treba da budu raspisani tako da se održe najkasnije tri meseca od dana kada mu je prestao mandat. „Od dana raspisivanja izbora do dana glasanja ne može prođe ni manje od 30 ni više od 60 dana“, navodi se u Zakonu, u kome se ističe da „izbore raspisuje predsednik Narodne skupštine“ i da se ta odluka objavljuje u Službenom glasniku.

Zoran Ivošević, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta Union u Beogradu, ukazuje za Danas da predsednica parlamenta ne mora da se preseli na Andrićev venac, „već može da bude u Predsedništvu Srbije samo kada neposredno obavlja poslove vršioca dužnosti šefa države“. Ona će, naravno, zadržati svoje prostorije u parlamentu, ali će verovatno odlaziti u kabinet predsednika zemlje kada bude trebala da obavlja te tehničke poslove, navodi Ivošević.

Na primer, dodaje on, kao vršilac funkcije predsednika Srbije Slavica Đukić Dejanović imaće obavezu da predstavlja državu u zemlji i svetu, ali i pravo da daje pomilovanja i odlikovanja. „Na njoj je odluka da li će sve to raditi iz Narodne skupštine ili će biti u Predsedništvu Srbije“, objašnjava Zoran Ivošević.

Predsednik Tadić nedavno je izjavio da će zgradu Predsedništva ustupiti Narodnom muzeju ako bude odlučio da se kandiduje i ako pobedi na narednim predsedničkim izborima. Tadić je rekao da bi voleo da jedan predsednik Republike ustupi svoje mesto umetnosti i iseli se na neko drugo, manje mesto koje ne mora da bude u centru grada.

Vučić: Tadić će čekati poslednji trenutak

Beograd – Zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić ocenio je da će predsednički izbori biti raspisani verovatno početkom aprila, „odnosno u poslednjem trenutku“, kako bi Boris Tadić što duže s pozicije predsednika Republike učestvovao u kampanji DS za parlamentarne izbore. Vučić je izjavio novinarima da očekuje da će Tomislav Nikolić biti kandidat SNS za predsednika Srbije, jer je on „jedini koji može da pobedi Tadića“. P. D.

LDP protiv prevremenih izbora

Beograd – Predsednik LDP Čedomir Jovanović smatra da „nema razloga za izazivanje krize“ u zemlji koja bi usledila posle eventualne ostavke Borisa Tadića radi prevremenog održavanja predsedničkih izbora. „Nadam se da će to i Tadić razumeti. LDP se zalaže za održavanje predsedničkih izbora po zakonu. Nemam razumevanja za neizvesnost kojoj nas izlaže predsednik Srbije neuverljivo komentarišući da o tome još nije razmišljao“, rekao je Jovanović. „Treba li da se pomirimo s tim da su predsednički izbori duel između Tomislava Nikolića i Tadića, koji treba da potopi sve druge stranke da bi onda oni komotno mogli da prave vlast na svim nivoima“, upitao je Jovanović na konferenciji za novinare. P. D.

Cesid: Ušteda nebitna

Marko Blagojević iz CeSID naglašava za Danas da bi moglo da se uštedi ako se objedine izbori, „ali ta ušteda ne bi bila bog zna kolika“. Kako dodaje, ono gde bi se uštedelo bile bi nadoknade članovima stalnih biračkih odbora. „Da li bi se uštedelo na održavanju izbora, ako se raspišu i predsednički, nešto je što bi poslednje trebalo da se uzme u obzir. Ne bi trebalo da razmišljamo u tom pravcu, jer demokratija nema cenu“, ističe Blagojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari