Parlamentarni izbori u Srbiji biće održani 6. maja. Predsednik Srbije Boris Tadić raspisao je u podne parlamentarne izbore za 6. maj 2012. godine. To će biti deveti izbori od ponovnog uspostavljanja višepartijskog sistema 1990. godine.


Parlament, koji je konstituisan 11. juna 2008. godine, drugi je saziv koji je imao pun četvorogodišnji mandat od 1990. godine. Prethodni izbori održani su 11. maja 2008. godine, na kojima su učestovale 22 izborne liste, od kojih je bilo 10 manjinskih. Za manjinske liste ne važi cenzus od pet odsto za ulazak u parlament, već prirodni prag koji zavisi od broja izašlih, a na prethodnim je bilo potrebno oko 15.000 glasova za jedno poslaničko mesto.

Izbori za 250 poslanika Skupštine Srbije odr
žavaju se po proporcionalnom izbornom sistemu s jednom izbornom jedinicom na teritoriji cele zemlje. Na predstojećim izborima prvi put od uvođenja višestranačkog sistema biće korišćen jedinstven birački spisak kao elektronska baza podataka. Parlamentarni izbori biće sprovedeni po izmenjenom Zakonu o izboru narodnih poslanika kojim je ukinuta blanko-ostavka poslanika, a uvedeno je da najmanje trećina kandidata na izbornoj listi moraju biti ž
ene.

Politi
čke partije posle izbora neće moći da određuju koji kandidati za poslanike će ući u parlament jer će se mandati deliti po redosledu sa izborne liste, poč
ev od prvog na listi.

Prvi višestrana
čki izbori za parlament Srbije održani su 1990. godine po većinskom izbornom sistemu. Naredni izbori, 1992. i 1993. godine, održani su po proporcionalnom izbornom sistemu sa devet izbornih jedinica, dok je na izborima 1997. godine bilo 29 izbornih jedinica. Izbori sa Srbijom kao jednom izbornom jedinicom, održani su 2000, 2003, 2007. i 2008. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari