Kandidat Demokratske stranke za predsednika Srbije Boris Tadić sinoć se, na otvaranju Sajma tehnologije i tehnike u Hanoveru susreo sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Ona je prilikom ulaska u dvoranu u kojoj se održavala ceremonija otvaranja sajma, ugledala Tadića i zajedno sa kineskim premijerom Ven Điabaom prišla da se pozdravi. Posle kratkog razgovora pozirali su i fotoreporterima. Iako je cilj posete sajmu prevashodno susret sa potencijalnim investitorima, Tadić nije krio da će priliku iskoristiti i da se sretne sa nekim nemačkim zvaničnicima.


Tadić je na sajam u Hanover otišao po pozivu premijera pokrajine Donja Saksonija, a u izjavi za domaće medije objasnio je da je to prilika za razgovore sa predstavnicima velikih kompanija.

– Želim da završimo neke razgovore, ili makar da ih uvedemo u neku novu fazu, da dobijem i konkretne podatke o potencijalu investicija pojedinih kompanija. Razgovarao bih sa predstavnicima „Boša“ koji su već investirali u Srbiji, i počinju grinfild investiciju u nekoliko drugih oblasti koje su atraktivne za nas“, kazao je Tadić.

Na ovogodišnjem sajmu „Hanover mese 2012“, koji traje do 27. aprila, učestvuje oko 5.000 izlagača iz 69 zemalja. Na zajedničkom štandu Srbiju predstavlja 11 firmi, ali je značaj ovog učešća nešto veći nego što to govori broj izlagača, jer će sutrašnji sajamski dan biti posvećen srpskoj industriji. Naime, pod sloganom „Dan srpsko-nemačke privrede“ biće predstavljena zemlja kao investiciona destinacija ali i njeni industrijski potencijali. Kao glavni govornik je najavljen ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić, dok će sa nemačke strane skup pozdraviti premijer Donje Saksonije Dejvid MekAlister, direktor Nemačke sajamske kompanije „Dojče mese“ Volfram fon Frič i predsednik Upravnog Odbora za istok nemačke privrede Ekart Kordes. Za ovo predstavljanje među nemačkim privrednicima vlada veliko interesovanje, i čak 120 firmi iz te zemlje najavilo je da će učestvovati u prezentaciji. Prema rečima Tadića, Srbija je jedna od retkih zemalja kojoj je omogućeno takvo predstavljanje.

– Na ovakvom sajmu koji ima ima svoju političku, industrijsku i tehnološku dimenziju moramo da pronađemo svoje mesto. Ovo je sajam čija je glavna tema saradnja Nemačke i Kine. Ako bismo kojim slučajem u toj industrijskoj saradnji pronašli makar jednu mašinu koju bismo proizvodili, makar jedan deo te mašine, to bi bio veliki uspeh za privredu“, rekao je sinoć Tadić, koji je pre dolaska u Hanover, tokom prepodneva, istrčao pet kilometara kao učesnik u „trci zadovoljstva“ na Beogradskom maratonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari