Predsednik Boris Tadić, obraćajući se predstavnicima američkih kompanija juče u njujorškom Harvard klubu, pozvao je poslovne ljude iz SAD da ulažu u Srbiju, ističući da je dosadašnji nivo investicija i trgovinske razmene daleko ispod mogućnosti koje srpsko tržište pruža.

„Srbija doživljava SAD kao strateškog ekonomskog partnera. Srbija je političko, ekonomsko i intelektualno čvorište Jugoistočne Evrope, i mi smo kapija ka nekim od najatraktivnijih svetskih tržišta“, izjavio je Tadić, koji od ponedeljka boravi u Njujorku, povodom početka 65. zasedanja Generalne skupštine UN.

Srpski predsednik je juče, na marginama zasedanja skupštine svetske organizacije, razgovarao i s predstavnicima velikih američkih kompanija, kao što su Ju Es Stil i Filip Moris, ali i s belgijskim premijerom Ivom Letermom i generalnim sekretarom NATO Andersom Fogom Rasmusenom, dok je za danas predviđen susret s visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton.

U obraćanju potencijalnim investitorima u Harvard klubu, Boris Tadić je rekao da, „ukoliko neko iz SAD namerava da investira u Evropu, ne postoji bolje mesto za to od Srbije“. „Zahvaljujući makroekonomskoj stabilnosti, sačuvanoj intervencijama Vlade Srbije i MMF, naša ekonomija je ponovo na razvojnom putu. Naš kreditni rejting je čak poboljšan tokom svetske finansijske krize, za ovu godinu je predviđen ekonomski rast od dva odsto, a ta stopa će u 2011. biti više nego udvostručena“, poručio je Tadić.

Predstavljajući pogodnosti za pristup trećim tržištima, predsednik je istakao da Srbija, zahvaljujući sporazumima o slobodnoj trgovini sa zemljama regiona, EU, Rusijom, Belorusijom i Turskom, pruža mogućnosti za izvoz na tržišta s blizu milijardu stanovnika. Tadić je naveo prednosti i planove Srbije u oblastima infrastrukture, energetike, telekomunikacija i informatike. Srbija, kako je istakao, „pruža komparativne prednosti i kada je reč o kvalitetu radne snage, budući da su srpski radnici vredni, dobro obučeni i relativno jeftini u poređenju s drugim državama, a više od 40 odsto populacije govori engleski“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari