Tadićev poziv Srbima na severu Kosova da uklone barikade zasniva se na ispravnoj proceni da bi eskalacija nasilja fundamentalno ugrozila državne interese Srbije. Ipak, taj politički čin predsednika Srbije nije dovoljan da Berlin odmah da zeleno svetlo srpskoj kandidaturi za članstvo u EU.

Evropski savet će 9. decembra verovatno odložiti odluku o statusu kandidata – kaže za Danas Johana Dajmel, zamenica direktora nemačke Asocijacije za Jugoistočnu Evropu i uticajni stručnjak za Zapadni Balkan.

Kako ističe, apel predsednika Tadića da se uklone barikade „došao je u ključnom momentu u kome je – a to je najvažnije – situacija na severu Kosova dostigla veoma opasan nivo eskalacije“. „Pripadnici Kfora su bili povređeni dok su ispunjavali svoju misiju obezbeđivanja mira i stabilnosti. Od sada, Kfor je spreman da upotrebi i vatreno oružje kako bi odgovorio na napade u kojima je vojnicima ugrožen život. Tadić je ispravno procenio da bi svaka eskalacija na severu fundamentalno ugrozila interese Srbije“, navodi Dajmelova.

Naša sagovornica upozorava da je donedavno svima na Zapadu bilo jasno da je otpor Srbije nezavisnosti Kosova zasnovan isključivo na političkim, pravnim i diplomatskim sredstvima. Međutim, „sa nasiljem na barikadama i mecima ispaljenim u vojnike Kfora, Srbija je obznanila da su pomenuta nenasilna sredstva dovedena u pitanje, što temeljno ugrožava kredibilitet Srbije u međunarodnoj zajednici, a posebno među 27 zemalja članica EU“.

„Čak i na preksinoćnoj sednici Saveta bezbednosti UN, Velika Britanija, Nemačka i Francuska su pozvale Srbiju da odustane od svojih paralelnih struktura i osudi nedavne napade na snage Kfora. Barikade su možda poslužile interesima Beograda u smislu političkog pritiska na Zapad, ali one se sada pretvaraju u visoku prepreku za ulazak Srbije u evropsku porodicu, i to na više godina“, upozorava Dajmelova.

Na pitanje Danasa kako su u Berlinu doživeli najnovije nasilje na barikadi u Jagnjenici, kada je povređeno više nemačkih pripadnika Kfora, Johana Dajmel naglašava da je ta vest sa severa Kosova dobila prostor u medijima u Nemačkoj, „što svakako neće pomoći Srbiji da dobije status kandidata“.

„Nemačka javnost sada je počela da deli već više puta izraženu zabrinutost vlade u Berlinu razvojem događaja, a reklo bi se da imamo sličnu situaciju i u mnogim drugim zemljama EU. Vladi u Berlinu biće veoma teško da ubedi poslanike Bundestaga, kao i javnost, da je Srbija svojim reformama postala spremna za dobijanje statusa kandidata, dok s druge strane imamo sukobe na Kosovu i ranjene nemačke vojnike, a razmirice između Beograda i Prištine su daleko od rešenja“, navodi naša sagovornica.

Upitana da li sve to znači da poziv predsednika Borisa Tadića nije dovoljan za promenu stava zvaničnog Berlina da Srbija mora da uloži još napora za sticanje statusa kandidata, ona odgovara potvrdno. „Sve dok ne bude konkretnih rezultata u vezi sa stanjem na prelazima Jarinje i Brnjak, do kojih bi se došlo u dijalogu koji se vodi u Briselu, mislim da nema mogućnosti da Nemačka u decembru podrži dodeljivanje statusa kandidata Srbiji. Vreme jako brzo prolazi i sve sam sigurnija da će odluka o kandidaturi Srbije biti odložena. A, za koliko dugo, zavisiće od Beograda i političkih snaga na severu Kosova“, zaključuje Johana Dajmel.

Upozorenje ministra odbrane

Nemački ministar odbrane Tomas de Mezijer upozorio je da bi nasilje na severu KiM moglo da blokira približavanje Srbije Evropskoj uniji. „Srpska vlada želi da dobije status kandidata za EU. Svaki dan koji protiče kao sada udaljava je od toga“, rekao je De Mezijer novinarima juče u Briselu. On je, kako prenosi Beta, rekao da Beograd ima jak uticaj na kosovske Srbe i da ne veruje da su vođe demonstranata na severu „pojedinci koji su se oteli kontroli“. „Ko ih je tamo poslao i sa kakvim zadatkom“, zapitao je De Mezijer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari