Poslanici i članovi Socijaldemokratske stranke Borisa Tadića nezadovoljni situacijom u stranci traže način da ostanu u politici tako što će se ili vratiti u DS ili priključiti potpredsedniku demokrata Borislavu Stefanoviću, za kojeg se uveliko u javnosti priča da će napustiti stranku, reklo je Danasu više članova SDS i DS. Naši sagovornici kažu da se mnogi u SDS plaše da će se ta stranka brzo sama od sebe ugasiti.


Kako nam je rečeno, izlazak Janka Veselinovića iz stranke samo je okidač za ostale, koji imaju problem kako da nastave sa političkim angažovanjem. Naši izvori kažu da bi se mnogi vratili u DS, ali da imaju problem jer ih demokrate ne žele nazad, te traže način da se priključivanjem raznim političkim opcijama, koje vode nekadašnji članovi DS, u jednom trenutku vrate u stranku.

Da li će za Veselinovićem krenuti i ostali poslanici SDS stranke i da li će ovaj poslanički klub doživeti sudbinu pokrajinskog koji se raspao u kratkom roku za sada nije jasno. Veselinović, bivši zamenik šefa poslaničke grupe SDS, koji najavljuje formiranje opozicionog nezavisnog pokreta, potvrđuje za naš list da je odnosom stranačkog rukovodstva prema poslanicima nezadovoljan i Marko Đurišić, šef poslaničkog kluba Tadićeve stranke, ali da ne zna da li će i on napustiti SDS. Đurišić juče nije odgovarao na naše pozive.

„Ono o čemu smo Marko i ja često razgovarali jeste odnos stranačkog rukovodstva prema poslaničkom klubu, jer punih osam meseci nismo imali bilo kakav kontakt sa predsednikom Borisom Tadićem. To je kao zamerku na poslednjoj sednici predsedništva stranke izneo i sam Đurišić. Tadić se tom prilikom izvinio, ali se u komunikaciji na relaciji stranka – poslanički klub nije ništa promenilo“, objašnjava Veselinović i dodaje da ne zna kako će nakon njegovog napuštanja stranke reagovati i dve poslanice SDS Branka Karavidić i Biljana Hasanović Korać.

Nezvanično saznajemo da su i njih dve takođe nezadovoljne situacijom u stranci, dok se ostali poslanici SDS, Slobodan Homen, Snežana Malović i Goran Bogdanović, gotovo ni ne pojavljuju u parlamentu, a da je Aleksandar Senić zaokupljen radom u Odboru za evropske integracije.

Potezi Veselinovića biće važni i za odluke ostalih nezadovoljnih socijaldemokrata. Izvori Danasa kažu da je pred Veselinovićem nekoliko opcija. Prema jednom scenariju, kako nam je rečeno, Veselinović će zaista napraviti svoj opozicioni pokret. Prema drugom, Veselinović bi mogao blisko da sarađuje sa nekadašnjim stranačkim kolegama iz DS i SDS Milošem Gagićem i Vladimirom Pavlovim, a sve u cilju jačanja DS.

Gagić i Pavlov, koji su isključeni iz SDS jer su se suprotstavili rušenju vlasti Bojana Pajtića u Vojvodini, već praktično rade u korist DS, kažu naši sagovornici. Gagić, kako nam je rečeno, stvara organizaciju koja će izaći na predstojeće pokrajinske izbore, u koju bi osim neaktivnih članova DS, prema nekim nepotvrđenim spekulacijama, bila i stranka Dušana Petrovića Zajedno za Srbiju, ali i poslanici SDS Slobodan Homen i Snežana Malović. Ta organizacija bi, prema našim izvorima, trebalo da donese glasove DS-u.

Treći scenario je da se Veselinović i deo poslanika SDS prikloni Borislavu Stefanoviću i njegovom „levom frontu“ odnosno „levoj alternativi“. Prema našim saznanjima, taj bi pokret imao desetak poslanika i u njemu bi bili poslanici DS Aida Ćorović, Dušan Milisavljević, Ivan Jovanović, Marko Đurišić iz SDS, ali i Zoran Živković i Vladimir Pavićević, poslanici Nove stranke. Naši sagovornici i u ovom scenariju pominju Dušana Petrovića. Ovu opciju su juče demantovali neki od navedenih poslanika.

„Ne izlazim iz DS, za druge ne znam“, kratko nam je rekao Milisavljević, a neodređen je bio i Borko Stefanović. Na pitanje da li je na pomolu formiranje novog poslaničkog kluba, Vladimir Pavićević nam je odgovorio da su on i Zoran Živković samostalni poslanici Nove stranke. Činjenica je, međutim, da bi poslanici Nove, kao članovi nekog poslaničkog kluba, između ostalog, imali malo već privilegije, a pre svega veću minutažu tokom rasprave u parlamentu, a mogli bi da učestvuju i u radu skupštinskih radnih tela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari