Euforično obeležavanje jubileja Oluje u Zagrebu neće doprineti normalizaciji odnosa sa Beogradom, konstatuju sagovornici Danasa. Neki od njih poteze Hrvatske tumače kao nastavak trenda „srbofobije“, koji je već izvesno vreme izražen, dok drugi tvrde da takvo ponašanje Hrvata ide naruku i vlastima u Srbiji, budući da se „održavaju emotivne tenzije“.



Beograd -…Živadin Jovanović, nekadašnji šef diplomatije SR Jugoslavije, ocenjuje za Danas da je euforija s kojom Hrvatska obeležava dvadesetogodišnjicu Oluje u skladu sa „talasom neofašizma Zagreba“, što „svakako nije u interesu uspostavljanja dobrosusedskih odnosa sa Srbijom“.

– Ne znam da li se zbog izbora namerno igra na kartu hrvatskog nacionalizma, ali primećuje se bujanje srbofobije i „naduvane superiornosti“, ne samo u trijumfalnom obeležavanju Oluje, tokom koje je proterano 250.000 Srba, a oko 2.000 njih proterano je iz Kninske krajine, već i u drugim oblastima, poput kulture, medija, društeno-ekonomskih odnosa. Iza svakog poteza hrvatskih vlasti krije se nekakav pobednički zanos. Takav trend neće voditi normalizaciji odnosa sa Srbijom, uz uspostavljanje uzajamnog poštovanja. Hrvatska, verovatno, računa da će je Zapad podržati ma šta uradila, iako krši sve civilizacijske standarde. Hrvati slave „pobedu“ u Oluji, čiji je rezultat, zapravo, etničko čišćenje najvećeg broja građana srpske nacionalnosti – smatra Jovanović.

Upitan kako komentariše tvrdnje da je pad Republike Srpske Krajine bio rezultat dogovora Slobodana Miloševića i Franje Tuđmana, Jovanović navodi da su u pitanju „proizvoljni zaključci i teze koje dolaze iz hrvatskih izvora i od svih onih koji žele da odgovornost za sve ratne zločine i razaranja u BiH i Hrvatskoj svale na srpski narod“.

– Sumanuta je teza o dogovoru, a ona dolazi od Tuđmanovih saradnika i sledbenika njegove politike. Nažalost, takve tvrdnje, za koje ne postoje nikakvi dokazi, uzimaju se zdravo za gotovo i u Srbiji. Milošević je radio sve što je mogao u datim okolnostima da zaštiti Srbe van Srbije, zbog čega je i međunarodna zajednica nametnula sankcije Srbiji – zaključuje on.

Istoričarka Dubravka Stojanović kaže za Danas da će načini na koji Hrvatska i Srbija obeležavaju Oluju „naravno“ uticati na odnose Beograda i Zagreba.

–  Obe strane to i rade da bi uticalo na međusobne odnose i da bi održavale emotivne tenzije u kojima se lakše vlada. Zato su spremni da sve upotrebe, pa i tragediju – konstatuje naša sagovornica.



 

Čanak: Spomenici i Tuđmanu i Miloševiću



Novi Sad – Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da „osovina“ koju su započeli pokojni predsednici Srbije i Hrvatske Slobodan Milošević i Franjo Tuđman, „a koja je dovela do plana o podeli BiH i do Oluje, traje i danas i uskraćuje budućnost građanima na prostoru bivše Jugoslavije“, saopštio je LSV. Prema Čankovom mišljenju, ta osovina se „vrti i dan-danas i ne dozvoljava da narodi Zapadnog Balkana najzad pronađu svoj mir i put u budućnost“. Predsednik LSV je konstatovao da bi i u Zagrebu i u Beogradu trebalo podići spomenike Tuđmanu i Miloševiću, na kojima bi u oba grada trebalo da piše ista rečenica: „Nemamo Hrvatsku, nemamo Srbiju, nemamo budućnost“.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari