Tanja Fajon: Zabrinjavajuće stanje u medijima tokom kampanje u Srbiji 1

Zabrinjavajuće stanje medija u Srbiji nije tajna, a predizborna kampanja je ujedno i period kada se to najviše oseti, ukazuje za Danas Tanja Fajon, izvestiteljka iz senke unutar grupe socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu, a povodom nedavnog saopštenja PES u kojem se izražava zabrinutost za situaciju u izbornoj kampanji u kojoj su članovi opozicije, odnosno DS napadnuti kod pijace Đeram.

                       p { margin-bottom: 0.25cm; line-height: 120%; }

– Kao prijatelj Srbije i izvestilac iz senke unutar grupe Socijalista i demokrata (S&D) u Evropskom parlamentu pomno pratim razvoj događaja u Srbiji, u ovom trenutku je to predizborna kampanja. I upravo u ulozi nekoga ko želi da pomogne Srbiji na njenom putu prema EU želim da upozorim tako na nepravilnosti, kao i na područja na kojima bi stanje trebalo da se popravi. Zabrinjavajuće stanje medija u Srbiji nije tajna, o tome raspravljamo već neko vreme, to smo ispostavili i u rezoluciji o napretku usvojenu u februaru, a predizborna kampanja je ujedno i period kada se to najviše oseti. Uveravam vas da nikako ne želim da se mešam u unutrašnju politiku Srbije, ali u isto vreme osećam odgovornost da upozorim na područja gde je potreban dodatan napredak – smatra Fajon. Prema njenim rečima, predizborna kampanja i izbori su u državama koje teže ka višoj stopi demokratije i političke kulture, što podrazumeva i poštovanje slobode medija i nesmetanost obavljanja novinarskog posla, veoma važan test odnosno indikator društva.

– Srbiji želim da na predstojećim izborima, kao i u periodu do tada, pokaže najveću moguću dozu zrelosti, koja je preduslov za nastavak njenog uspešnog evropskog puta. Srpski državljani ne zaslužuju ništa manje od zdravog demokratskog društva koje sigurnim korakom korača prema evropskoj porodici – navela je ona. Podsetimo, u nedavnom saopštenju Pokreta evropskih socijalista navodi se da slučaj nasilja prema funkcionerima DS potvrđuje njihovu zabrinutost zbog narastajuće klime nestabilnosti i rizika pred izbore u aprilu. „Ovo postavlja pitanje koliko je Vlada predvođena premijerom Aleksandrom Vučićem u mogućnosti da organizuje demokratske izbore, navodi se u saopštenju“, smatraju u PES. Oglasio se i predsednik PES Sergej Stanišev, koji je rekao da je svaki čin nasilja neprihvatljiv i da očekuje da Vlada postupi čvrsto protiv ovakvih oblika politički motivisanog nasilja. „PES poziva premijera Vučića da održi minimum demokratskih standarda kako bi rezultati izbora zaista predstavili volju ljudi iz Srbije. Demokratija nije samo vladavina većine. Poštovanje manjina i održavanje fer uslova za pravu javnu debatu su važni da bi sistem bio demokratski“, dodao je Stanišev. Tim povodom reagovala je i internacionalna sekretarka SNS Jadranka Joksimović, koja je izrazila čuđenje povodom takve vrste intervenisanja, pogotovo, kako je navela,“ zbog sveopšte ocene da je kampanja pozitivna, a broj incidenata značajno manji u poređenju sa prethodnim periodom kada je na vlasti bila upravo DS“. Ona ukazuje na to da se nastavlja sa nekritičkim i neutemeljenim optužbama iz redova PES na račun demokratskih uslova predizborne kampanje u Srbiji, a sve na osnovu plasiranja neistina od strane DS. Joksimović je u saopštenju navela i da DS „na taj način želi da, u nedostatku ozbiljnog programa i ideje, dobije podršku iz inostranstva“. „Legitimno je da PES podrži stranku koju želi, ali ne na način da se neistinama diskredituje druga politička stranka. A što se slobodnih izbora tiče i poziva misiji OEBS, za nas je dobro da misija OEBS posmatra izbore“, ukazala je Joksimovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari