Zajednička sednica vlade i predsednika Srbije Tomislava Nikolića o platformi i rezoluciji o KiM, koja je, prema najavama, trebalo da bude održana juče, pomerena je za danas, i to iz tehničkih razloga, rečeno je Danasu u vladajućoj koaliciji.

Kako navode naši izvori, očekuje se da danas budu usvojeni ključni principi državne platforme, koje će potom Vlada Srbije kao predlog rezolucije uputiti parlamentu na usvajanje.

Prema rečima sagovornika Danasa, „među osnovnim načelima rezolucije naći će se stav da Srbija nikada neće priznati nezavisnost KiM, tačka koja se odnosi na to da dijalog s Prištinom bude nastavljen tako da svaki pomak mora da bude praćen napretkom Srbije na putu ka EU, kao i spremnost za postizanje kompromisa, ali ne i parcijalnih dogovora koji bi štetili našim interesima“. Kako nam je rečeno, deo dokumenta odnosiće se i na „zalaganje za pronalaženje sveobuhvatnog rešenja u cilju postizanja trajnog mira, što podrazumeva i posebne garancije za Srbe južno od Ibra i rešavanje statusa severa pokrajine“.

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za KiM, kaže za Danas da još nije zvanično potvrđeno da li će se sednica parlamenta na kojoj bi se raspravljeno o predlogu rezolucije održati prekosutra, kako je ranije najavljivano, ali da proces usvajanja treba da bude okončan pre 17. januara, odnosno do nove runde razgovora premijera Srbije i Kosova, Ivice Dačića i Hašima Tačija, u Briselu.

„Nije poznato da li će taj dokument najpre ići na Odbor za KiM ili će se o njemu odmah izjašnjavati poslanici na plenarnom zasedanju, ali očekujem pun konsenzus jer bi alternativa rezoluciji značila podršku secesiji pokrajine“, komentariše Drecun.

Borislav Stefanović, bivši pregovarač u dijalogu Beograda i Prištine i šef poslaničke grupe DS u Skupštini Srbije, ocenjuje za Danas da odlaganje zajedničke sednice vlade i predsednika države predstavlja „dokaz da je njihova nesloga sve vidljivija“.

„Očigledno je da postoji dubok jaz između vlade i predsednika. Naime, vlada mora da operativno deluje, a Nikolić pravi papire koji su bazirani na principima utemeljenim ne na realnosti, već na svojim željama i željama naroda. Jasno je da on pokušava da u rezoluciju ubaci načela iz platforme, kao što su „ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno“ i ocenu da je prethodna vlada postizala loše sporazume u dijalogu s Prištinom“, smatra on.

Stefanović ističe da „poslanici nemaju predstavu kakav bi dokument mogao da dođe pred parlament, odnosno kakve će principe sadržati, ali je jasno da se vlada tom rezolucijom u dijalogu s Prištinom neće ni rukovoditi, već da će imati realan pristup“.

Tači ima plan za sever

Priština – Hašim Tači predstaviće na narednom sastanku u Briselu sa Ivicom Dačićem predlog za rešenje pitanja severa Kosova, koji predviđa lokalne izbore u opštinama na severu i formiranje nove opštine severna Mitrovica, piše prištinski list Ekspres. Kako se navodi, takva inicijativa bila bi u saglasnosti sa planom Martija Ahtisarija. Direktor vladine Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin izjavio je juče za RTS da će Dačić i Tači 17. januara razgovarati i o severu Kosova, „ali ne u smislu da Srbija hoće da ga napusti, kao ni tamošnje institucije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari