Istupima Vojislava Šešelja nepotrebno se pridaje prevelika pažnja, mišljenja je Teodor Meron, predsednik Haškog tribunala. On je ocenio da ne može da se meša u Šešeljeve javne istupe i da je Srbija, gde se Šešelj nalazi, suverena zemlja i da to treba da reguliše. „Mislim da mediji previše govore o Šešelju, dajući mu publicitet koji ne zaslužuje“, rekao je Meron novinarima u Sarajevu, gde se nalazi u poseti.


Povodom rasprave o Šešelju u EP u Strazburu, a zatim i u SB UN, Meron kaže da može da se raspravlja. „Nema šta da se krije i veoma je dobro biti transparentan u svim stvarima. Ne smeta mi postavljanje bilo kakvih pitanja“, rekao je Meron. On je naveo da u celom slučaju postoje „brojni nesporazumi“. Raspravno veće Haškog suda odluku o privremenom puštanju Šešelja na slobodu donelo je isključivo na osnovu humanitarnih razloga, odnosno zbog njegove teške bolesti, a tužilac Tribunala se nije žalio pa odluka o privremenom oslobađanju nikada nije ni dospela do prizivnog veća Tribunala.

Meron je dodao i da kao predsednik suda ne može da se meša u odluke raspravnog veća niti u njegovu komunikaciju s Tužilaštvom, koje je, kako je istakao, imalo i mogućnost i pravo uvida u svu medicinsku dokumentaciju koja je bila osnov za Šešeljevo privremeno oslobađanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari