Skupština grada Užica, na kojoj će biti izabran novi gradonačelnik, biće održana najverovatnije do 15. avgusta, a na tom mestu umesto Saše Miloševića (SNS), koji je podneo ostavku, mogao bi da se nađe bivši gradonačelnik tog grada Tihomir Petković, takođe naprednjak, saznaje Danas iz izvora u Vladi Srbije.

Sednica na kojoj će biti biran prvi čovek grada, kako objašnjavaju naši sagovornici, biće zvanično zakazana u narednih nekoliko dana, a očekuje se da će to biti za oko dve nedelje, iako je krajnji rok da se odlučuje 22. avgust.

Na sutrašnjoj sednici Skupštine grada Užica, inače, na dnevnom redu biće „utvrđivanje prestanka mandata gradonačelnika Saše Miloševića zbog podnete ostavke“. Milošević je ostavku nedavno podneo nakon zahteva Vlade Srbije užičkoj gradskoj vlasti, zbog ponovnog problema sa vodom u tom gradu. Još aktuelni gradonačelnik, odmah nakon tog zahteva, napisao je zvaničnu i neopozivu ostavku iz, kako piše, „moralnih razloga“.

Ovo, međutim, nije prvi put da Milošević podnosi ostavku. Kako je nedavno rekao medijima, prvi put je to učinio u decembru, ali je zbog problema sa vodosnabdevanjem ostao na funkciji. Prema rečima Miloševića, njegov odlazak sa tog mesta je prolongiran više puta, zbog izbora i zato što koalicioni partneri nisu mogli da postignu novi dogovor.

Najozbiljniji kandidat za novog gradonačelnika Tihomir Petković bio je dugogodišnji član DSS i predsednik odbora te stranke u Užicu, pre nego što je prešao u redove SNS. Na vanrednim lokalnim izborima 2006. pod sloganom „Novo lice za Užice“ i sa programom „Naš grad, srpski zapad“, kao kandidat koalicije DSS-NS-G17 plus bio je izabran za predsednika tadašnje opštine Užice. U vreme njegovog mandata Vlada Srbije uvela je 2007. privremene mere u Užicu, jer lokalna skupština, opterećena stranačkim sukobima oko formiranja odborničke većine, nije zasedala u zakonski predviđenom roku. Funkciju predsednika opštine obavljao je do lokalnih izbora 2008. godine.

Tihomir Petković je 17 godina bio na rukovodećim položajima u užičkom Trgovinskom preduzeću Gradina, a nakon toga je radio u radnoj jedinici Jugopetrola, gde je do 2006. bio direktor. U svojoj biografiji ističe da je bio sportista, osvajač Monblana i pripadnik 63. padobranske brigade JNA. Trenutno radi u Narodnoj banci Srbije u Užicu.

SPO i SDPS

Na vlasti u Užicu trenutno se nalazi koalicija koju čine SNS, SPS-PUPS-JS, DSS i URS. Prema saznanjima Danasa, ona se neće značajnije menjati u narednom periodu, osim što je moguće da im se priključe i SPO i SDPS Rasima Ljajića. U toku su pregovori sa ove dve stranke da budu deo većine na lokalu, a da li će biti trebalo bi da se zna do sednice na kojoj će se birati novi gradonačelnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari