Predsednik Srbije Tomislav Nikolić odbio je poziv da prisustvuje obeležavanju dvadeset godina od genocida u Srebrenici. Kako je Danasu rečeno na Andrićevom vencu, predsednik Nikolić ne planira da 11. jula otputuje u Potočare.

S druge strane, na komemoraciju u Memorijalni centar Potočari doći će tri lidera država regiona, predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i predsednici Crne Gore Filip Vujanović i Slovenije Borut Pahor. Oni su, prema izveštavanju medija iz regiona, potvrdili dolazak na obeležavanje 20. godišnjice genocida u Srebrenici. Kako se navodi, oni će, tom prilikom, odati poštu žrtvama i poslati poruku da ono što se dogodilo u Srebrenici nikada i nigde ne sme da se ponovi. U Organizacionom odboru za obeležavanje te godišnjice kažu da očekuju prisustvo oko 30 visokih delegacija i oko 50.000 građana.

eđutim, kako Danas saznaje u kabinetu predsednika Srbije, Tomislav Nikolić će 16. juna otputovati u prvu zvaničnu posetu Sarajevu od kada je postao predsednik Republike 2012. Podsetimo, premijer Srbije Aleksandar Vučić je pre desetak dana bio u drugoj zvaničnoj poseti  Sarajevu, a prvi put odmah nakon preuzimanja dužnosti predsednika Vlade Srbije.

Prema rečima sagovornika našeg lista u kabinetu predsednika Republike, Tomislav Nikolić je predlagao Bakiru Izetbegoviću da idu zajedno u obilazak i srpskih i bošnjačkih grobova, ali nije dobio odgovor.

Podsetimo, jedini najviši zvaničnik Srbije koji je prisustvovao komemoraciji u Potočarima bio je bivši predsednik Srbije Boris Tadić. Tadić je bio na obeležavanju desetogodišnjice od srebreničkog masakra – 2005. 

Pre dvadeset godina, kada su snage bosanskih Srba zauzele tu enklavu u istočnoj Bosni, ubijeno je oko 8.000 Muslimana, uglavnom muškaraca i mladića. Reč je o najvećem zločinu u Evropi posle Drugog svetskog rata za koji je optužen Ratko Mladić, bivši general Vojske Republike Srpske, kojem se trenutno sudi u Haškom tribunalu.



 

Državni vrh van zemlje



Veliki broj najviših državnih zvaničnika juče nije bio u zemlji već su se svi nalazili u diplomatskim posetama. Premijer Srbije Aleksandar Vučić boravio je u Berlinu u poseti Bundestagu, predsednik Srbije Tomislav Nikolić nalazi se u Havani, dok je predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković boravila u Alžiru. Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović nalazio se tokom jučerašnjeg dana u Tirani, a šef diplomatije Ivica Dačić bio je u Briselu, dok je potpredsednik Vlade Rasim Ljajić boravio u Iranu.



Odlikovan za obrazovanje i nauku



Predsednik Srbije Tomislav Nikolić odlikovan je juče, tokom dvodnevne posete Kubi, najvišim odlikovanjem „Hose Marti“ za doprinos svetskom miru, obrazovanju, kulturi i nauci. Njegova supruga Dragica Nikolić treba da poseti bolnicu za majku i dete „Ramon Gonzales Coro“, kojoj će donirati opremu za bebe, dok će školi za decu sa posebnim potrebama „Siera Maestra“ donirati laptopove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari