Čelnici Evropske unije očekuju da novi srpski predsednik Tomislav Nikolić na današnjim sastancima u Briselu jasno potvrdi da će nastaviti politiku koja vodi Srbiju ka članstvu u EU „uz uvažavanje svih bitnih evropskih načela“.

To nezvanično kažu zvaničnici u EU, ističući da će Nikolićevi sagovornici – predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej, predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo i visoka predstavnica za spoljnu i bezbednosnu politiku Ketrin Ešton, posebno želeti da čuju šta će novi predsednik učiniti da Srbija ispuni uslove za početak pregovora o članstvu s EU. Čeka se i hoće li u Beogradu biti formirana „snažna vlada koja jedino može zajamčiti održanje politike usmerene na članstvo u Uniji“, javlja agencija Beta iz Brisela.

Najnovija uveravanja srpskog predsednika da je put u EU budućnost Srbije i da sve treba rešavati dijalogom i miroljubivo s pažnjom su primljena u krugovima Unije. Ovi izvori su rekli da ih je Nikolić, isto kao i njegova pobeda na izborima, „iznenadio neprikladnim izjavama, koje mogu biti namenjene unutrašnjoj politici, ali koje jesu izazvale priličnu zebnju“.

Zvaničnici EU su podvukli da će Nikoliću danas u Briselu biti predočeno da će od velike važnosti biti da se nastavi dijalog Beograda s Kosovom. Ali, kažu oni, za to je neophodno i da se što pre formira nova srpska vlada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari