Manje vojvođanske partije i nevladine organizacije koje traže reviziju ustavnog položaja Vojvodine zauzele su se za formiranje „Savezne Republike Srbije“, koju bi činile Republika Srbija i Republika Vojvodina. Te organizacije najavile su četvrtu Vojvođansku konvenciju za 1. april u Novom Sadu.


Predsednik NVO Vojvođanski klub Đorđe Subotić rekao je na konferenciji za novinare da je Vojvodina toliko devastirana u poslednje dve decenije da je dospela do statusa nedovoljno razvijene regije, iako je u bivšoj SFRJ bila po stepenu razvoja odmah iza Slovenije. Subotić je ocenio da je to moguće prevazići „jedino kroz dobijanje statusa republike u federalnoj državi Srbiji“, u okviru kojeg bi Vojvodina imala sopstveni ustav, zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast.

Nekadašnji visoki komunistički funkcioner Živan Berisavljević rekao je da se pitanje uređenja odnosa Srbije i Vojvodine postavilo onog trenutka kada je Crna Gora napustila zajedničku državu sa Srbijom. Vojvodina je imala politički subjektivitet i onda kada ga Srbija nije posedovala, istakao je Berisavljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari