I dalje je neizvesno da li će kosovska predsednica Atifete Jahjaga prisustvovati sastanku Evropske grupe Trilateralne komisije, koji se održava u Beogradu od 31. oktobra do 2. novembra, rečeno je Danasu u Prištini. Kako navode izvori bliski Jahjagi, „to još nije odlučeno“. S druge strane, premijer Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je dolazak na takav skup, kazali su ranije za Danas u srpskoj nacionalnoj grupi te svetske organizacije.


Dušan Proroković, izvršni direktor Centra za strateške alternative, navodi za naš list komentarišući značaj Trilateralne komisije na globalnom nivou da postoji najmanje pedesetak različitih teorija u vezi sa njenim radom, ali da ona nesumnjivo ima veliku važnost u svetskim okvirima.

– Neizvesno je kako će predstojeći sastanak uticati na situaciju u Srbiji, ali mogu se povući izvesne paralele sa sastankom Bilderberg grupe u Atini, održanog nedugo pre bankrota Grčke. Dakle, postoji mogućnost da će taj skup na neki način uticati na unutrašnje prilike u Srbiji – konstatuje on.

Govoreći o pozicioniranju „trilaterale“, Proroković ističe da se može izvući zaključak da ta organizacija uglavnom zastupa i brani atlantske vrednosti.

Darko Trifunović, predavač na Fakultetu za bezbednost, ocenjuje za Danas da postoji sklonost da se Trilateralnoj komisiji „daju neosnovani epiteti“, odnosno da se pribegava „teorijama zavere“ i govori ko su sve njeni članovi, umesto da ističe segment koji se odnosi na uspostavljanje dijaloga.

– „Trilaterala“ uvek podrazumeva dijalog, što predstavlja put za pronalaženje rešenja za krize, i u doba mira i u doba sukoba. Takvi razgovori važni su i za prevazilaženje ekonomskih teškoća, tako da treba pozdraviti sve inicijative koje se preduzimaju u navedenom pravcu. Ilustracije radi, videli smo šta se nedavno dogodilo na primeru Srbije i Albanije jer nije bilo dijaloga, a važno je i nastaviti razgovore Beograda i Prištine, u čemu mogu pomoći takvi susreti – smatra Trifunović.

Čomski: „Cilj je pasivno društvo“

Poznati svetski lingvista Noam Čomski opisao je Trilateralnu komisiju kao grupu koja zagovara „više umerenosti u demokratiji u cilju stvaranja pasivnog društva koje će biti poslušno i neće ograničavati moć države“. U tom kontekstu naveo je da se „trilaterala“ naročito zalaže za veću kontrolu mladih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari